Zajęcia „Potrawy naszych przodków”

I znowu przenieśliśmy się do epoki Średniowiecza-tym razem poznawaliśmy potrawy naszych przodków, to tytuł zajęć, które odbyły się 06.06.2019r. w internacie przy ul. Hirszfelda 6.
W klimat tego okresu wprowadził nas Maciej herbu Janina, który jako rycerz zademonstrował strój rycerski i przedmioty z tego czasu. Opowiadał o ówczesnych zwyczajach, szczególnie tych o codziennym życiu naszych przodków.
Główną część zajęć poprowadziły panie ze Studium Medycznego w Lublinie. Były przyrządzane potrawy
z XII – XIV wieku, a mianowicie: podpłomyki, danie na gorąco – kapusta z boczkiem, grochem i wspaniały deser – gotowana śmietanka z miodem i lawendą. Wszyscy aktywnie zaangażowali się w prace kulinarne –
a potem degustacja – naprawdę było dobre, a nawet b. dobre i przede wszystkim zdrowe.

Organizatorkami były – Ewa Paterkowska i Dorota Polonis.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Accessibility