To święto jest celebrowane na całym świecie, bo sok jest przyjacielem naszego organizmu. Dostarcza w pysznej formie potrzebną dawkę witamin i mikroelementów. Także jedna szklanka soku dziennie obowiązkowo! Najlepiej będzie smakował, gdy zrobicie go sami- a różnych kompozycji owoców i warzyw może być całe mnóstwo.
Soki kupowane w sklepach, najczęściej są koncentratami rozcieńczonymi wodą, często z dodatkowymi barwnikami, cukrem i konserwantami. Soki naturalne zrobione w domu są bardzo wartościowe- odżywiają, leczą dolegliwości oraz działają profilaktycznie. Przygotowując sok ważne jest, by owoce lub warzywa były dojrzałe, nie mogą być nadpsute czy pobijane. Nie wolno też mieszać owoców z warzywami- wyjątkiem jest marchew i jabłko. Należy unikać owoców produkowanych na skalę przemysłową, bo są pokryte woskiem i chemikaliami, trzeba wtedy porządnie je wyszorować. Najzdrowsze są te z własnego ogródka. A teraz kilka przepisów do wypróbowania: sok na lepszą koncentrację- 1 duża marchew, 7 liści szpinaku, 2 łodygi selera naciowego; sok na stres-1 jabłko, 125 gram czarnej porzeczki; sok wzmacniający organizm- 5 jabłek, 5 marchewek, 0,5 kg bananów, 3 owoce kiwi, 1 burak. Możecie korzystać z przepisów w internecie albo po prostu tworzyć własne.
Ewa Paterkowska
Dorota Polonis
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.