Choć są niezdrowe i przyklejają się do zębów, to ze względu na smak, różnorodność kolorów i kształtów i tak mają rzesze fanów zarówno wśród dzieci jak i dorosłych. Niedawno obchodziliśmy ich święto.
Miśki, węże, serduszka, literki – żelki kuszą bogactwem kształtów i barw. Pewnie dlatego tak je wszyscy uwielbiają! Czy w domowych warunkach uda się zrobić żelki? Czy potrzebna jest do tego specjalna maszyna i niespotykane w najbliższym sklepie spożywczym produkty?
Do tego potrzebne będą tylko dwa składniki: sok owocowy i żelatyna. Sprawdźcie jak łatwo możecie je zrobić! Są łatwe i szybkie do zrobienia!
Możemy zrobić żelki z soku owocowego, zielonej herbaty, coca coli czy galaretki.
Przeczytajcie przepisy i zacznijcie eksperymentować sami.
ŻELKI Z SOKU OWOCOWEGO
Składniki:
- 100ml dowolnego soku owocowego
- 6 łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)
- 1- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka cukru (mniej lub więcej do smaku)
Sposób przygotowania:
- Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać sokiem owocowym i pozostawić na 5- 10min, do napęcznienia.
- Gdy żelatyna napęcznieje, dodać sok z cytryny i podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
- Dosłodzić do smaku i wymieszać, aby cukier się rozpuścił.
- Płyn rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.
ŻELKI HERBACIANE
Składniki:
- 100ml zaparzonej czarnej herbaty
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- 6 łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)
Sposób przygotowania:
- Herbatę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Ostudzić.
- Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać zimną herbatą i pozostawić na 5- 10min, do napęcznienia.
- Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
- Płyn rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.
ŻELKI COLOWE
Składniki:
- 100ml odgazowanej coca- coli
- 1 łyżka cukru
- 6 łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)
Sposób przygotowania:
- Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać odgazowaną coca- colą i pozostawić na 5- 10min, do napęcznienia.
- Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
- Dosłodzić do smaku i wymieszać, aby cukier się rozpuścił.
- Płyn rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.
ŻELKI Z GALARETKI
Składniki:
- 1 opakowanie galaretki o dowolnym smaku
- 100ml wody
Sposób przygotowania:
- Galaretkę rozpuścić w 100ml wrzącej wody.
- Galaretkę rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.
Żelki z syropu malinowego (czerwone), z syropu jagodowego (najciemniejsze), herbaciane (żółte) i colowe (brązowe):
Materiał przygotowała: p. D.Polonis
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.