Żelki – misie, serduszka, węże

Żelki – misie, serduszka, węże

Choć są niezdrowe i przyklejają się do zębów, to ze względu na smak, różnorodność kolorów i kształtów i tak mają rzesze fanów zarówno wśród dzieci jak i dorosłych. Niedawno obchodziliśmy ich święto.
Miśki, węże, serduszka, literki – żelki kuszą bogactwem kształtów i barw. Pewnie dlatego  tak je wszyscy uwielbiają! Czy w domowych warunkach uda się zrobić żelki? Czy potrzebna jest do tego specjalna maszyna i niespotykane w najbliższym sklepie spożywczym produkty?


Do tego potrzebne będą tylko dwa składniki: sok owocowy i żelatyna. Sprawdźcie jak łatwo możecie je zrobić! Są łatwe i szybkie do zrobienia!
Możemy zrobić żelki   z soku owocowego, zielonej herbaty, coca coli czy galaretki.
Przeczytajcie przepisy i zacznijcie eksperymentować sami.

ŻELKI Z SOKU OWOCOWEGO 

Składniki:

  • 100ml dowolnego soku owocowego
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)
  • 1- 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru (mniej lub więcej do smaku)

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać sokiem owocowym i pozostawić na 5- 10min, do napęcznienia.
  2. Gdy żelatyna napęcznieje, dodać sok z cytryny i podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
  3. Dosłodzić do smaku i wymieszać, aby cukier się rozpuścił.
  4. Płyn rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.

 ŻELKI HERBACIANE 

Składniki:

  • 100ml zaparzonej czarnej herbaty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)

Sposób przygotowania:

  1. Herbatę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Ostudzić.
  2. Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać zimną herbatą i pozostawić na 5- 10min, do napęcznienia.
  3. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
  4. Płyn rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.

ŻELKI COLOWE

Składniki:

  • 100ml odgazowanej coca- coli
  • 1 łyżka cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać odgazowaną coca- colą i pozostawić na 5- 10min, do napęcznienia.
  2. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
  3. Dosłodzić do smaku i wymieszać, aby cukier się rozpuścił.
  4. Płyn rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.

ŻELKI Z GALARETKI
    Składniki:

  • 1 opakowanie galaretki o dowolnym smaku
  • 100ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Galaretkę rozpuścić w 100ml wrzącej wody.
  2. Galaretkę rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.

Żelki z syropu malinowego (czerwone), z syropu jagodowego (najciemniejsze), herbaciane (żółte) i colowe (brązowe):

 

Materiał przygotowała: p. D.Polonis

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.