Słodkie inspiracje na święta.

Słodkie inspiracje na święta.

Święta coraz bliżej…, a wraz z nimi planowanie świątecznych potraw i wypieków.
Ciasta, babeczki i pierniczki to ulubione smakołyki każdego z nas, dlatego nie wyobrażamy sobie, by mogło ich nie być na świątecznym stole. Czegoś na słodko nie może również zabraknąć podczas wigilijnej kolacji.
Na pewno macie swoje sprawdzone przepisy, ale zachęcamy Was też do wypróbowania nowych wypieków. Eksperymentowanie w kuchni może być świetną zabawą i otworzyć przed wami nowe możliwości. Dodatkowo bez wątpienia zaskoczycie rodzinę nowymi smakami na stole.
Boże Narodzenie może obyć się bez śniegu i prezentów, ale piernik, makowiec i sernik są obowiązkowe!
Pierniki i pierniczki.
Ich korzenny, charakterystyczny smak, przywodzi na myśl najpiękniejsze chwile spędzane w rodzinnym gronie, w blasku świec i kolorowych lampek choinkowych. Pieczenie pierniczków to tradycja w wielu domach. Tajemnicą dobrego piernika jest przyprawa, będąca mieszanką goździków, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, kardamonu, czarnego pieprzu oraz anyżu.
Powstało wiele odmian piernika – piernik przekładany powidłami, piernik staropolski – leżakujący czy pierniki z bakaliami. Niezależnie, jaki piernik przygotujemy, w święta zawsze będzie on smakował wybornie. Żeby to ciasto świąteczne nam się nie znudziło, warto eksperymentować z dodatkami. My polecamy wzbogacić ciasto o jabłka – podobnie jak w przypadku makowica japońskiego – dodatek ten sprawia, że jest on dłużej świeży i bogatszy w smaku. Z ciasta na pierniczki możemy również skonstruować domek z piernika i wykorzystać go, jako dekoracja na świątecznym stole.
www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/771-piernik-z-jablkami
www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/245-domek-z-piernika

Makowce
Ciasta na Boże Narodzenie to nade wszystko makowce. Różnorodność przepisów na makowce sprawia, że każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie, czy to będzie makowiec na kruchym spodzie, czy może rolada/strucla makowa, czy równie smaczny seromakowiec. A jeśli kochacie mak, wypróbujcie koniecznie przepis na makowiec japoński, czyli wszystko, co najlepsze z makowca – farsz z dodatkiem jabłek. Równie atrakcyjnie na świątecznym stole będzie prezentować się drożdżowa gwiazda z makiem.
www.mojewypieki.com/przepis/drozdzowa-gwiazda-z-makiem

Serniki
To kolejne z ulubionych ciast, które chętnie serwujemy w czasie Bożego Narodzenia.
Ich różnorodność wprost zachwyca, sprawiając, że każdy może znaleźć swój sernik idealny. Wiele z nich opiera się na kruchym spodzie, który stanowi bazę dla masy serowej. Mają różne smaki, są z bakaliami, owocami, z czekoladą, wiedeńskie, krakowskie, z rosą. Według nas ciekawą propozycją jest sernik piernikowy,  który jest połączeniem, delikatnej kremowej masy serowej i korzennego smaku piernika. https://www.mojewypieki.com/przepis/kremowy-sernik-piernikowy

Z pewnością macie swoje sprawdzone wypieki, jednak warto czasem postawić na coś nowego. Dzięki temu zaskoczycie swoich domowników i gości.
Poniżej prezentujemy wam 2 proste przepisy na Ciasto 3Bit (bez pieczenia) i wafle ,,Bajaderka”.

Ciasto 3 Bit – sposób wykonania:
1.Przygotuj wszystkie składniki do przygotowania ciasta 3 bit • 500 g herbatników • 1 puszka (ok. 500 g) masy kajmakowej • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każdy po 40 g) • 750 ml mleka • 3 łyżki cukru • 200 g masła (miękkiego) • 500 ml śmietanki kremówki 30% (zimnej) • 1 cukier wanilinowy • 2 opakowania fix-u do śmietany • 50 g ciemnej czekolady • 1 łyżka kakao • opcjonalnie: 50 g orzechów włoskich.
2.Sporządź budyń, proszki budyniowe wymieszać z 250 ml mleka oraz cukrem. Resztę mleka (500 ml) porządnie zagotować (ma kipieć), wlewać mleko z budyniem cały czas mieszając energicznie rózgą. Gdy masa będzie gładka zagotować ją, następnie odstawić z ognia i całkowicie ostudzić (przełożyć do czystej miski, na wierzchu położyć przezroczystą folię spożywczą).
3. Dno formy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć 1/3 herbatników, na wierzchu rozsmarować masę kajmakową, przykryć drugą warstwą herbatników.
4. W trakcie stygnięcia budyniu możesz przygotować sobie posypkę: zetrzyj czekoladę na tarce, orzechy rozdrobnić w melakserze i razem z kakao.
5. Miękkie masło ubić na puszystą masę, następnie dodawać stopniowo po łyżce, ale w krótkich odstępach czasu, ostudzony budyń cały czas ubijając masę aż będzie gładka i jednolita. Masę budyniową wyłożyć na herbatniki, przykryć ostatnią warstwą ciastek.
6. W oddzielnej misce ubić na sztywną pianę kremówkę z dodatkiem cukru wanilinowego, pod koniec dodać fix-y. Rozprowadzić na wierzchu ciasta.
7. Posypać po cieście posypkę i odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 – 3 godziny.

 

Wafle  Bajaderka
Składniki:

  • 1 opakowanie wafli
  • 1 margaryna
  • ½ szklanki mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 4 łyżki kakao
  • ¾ szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • orzechy włoskie
  • rodzynki

Wykonanie:
Wszystkie składniki należy rozpuścić w garnku – nie gotować! Trzy listki wafli pokruszyć i dodać do masy. Masę wyłożyć na jeden listek wafli i przykryć drugim – docisnąć i schłodzić.

 

Dania wigilijne – na słodko

Czegoś na słodko nie może również zabraknąć podczas świątecznej kolacji.
Słodkie dania wigilijne często bazują na bakaliach i suszonych owocach. Jednym nich jest kompot z suszu – czyli ulubione suszone owoce zalane wrzątkiem z przyprawami – cynamonem, goździkami i sokiem oraz skórką z cytryny. Takie proste, a jakie smaczne!

Listę potraw wigilijnych na słodko rozpoczynają kluski z makiem. Do ich przygotowania wykorzystuje się makaron typu łazanki, bądź też krajankę. Z daniem tym doskonale komponują się takie dodatki, jak migdały, figi, rum, owoce cytrusowe oraz owoce kandyzowane. Potrawy z makiem na wigilijnym stole symbolizują pomyślność, płodność i dostatek na cały, zbliżający się Nowy Rok. Prócz tego, makówka jest znakiem domu, który jednoczy wszystkich członków rodziny.

Kutia, podobnie jak kluski z makiem, to tradycyjna potrawa na świątecznym stole.  Bogata w bakalie i mak, pachnąca miodem i wanilią, tym się różni od klusek z makiem, że zawiera ugotowane ziarno pszenicy wymieszane z masą makową. Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście, może w tym roku będzie okazja, by urozmaicić dania wigilijne właśnie o tę pozycję?.
Nie wiemy, jak Wy?, ale wychowanki grupy 5, wraz z wychowawcami mają już ustalony repertuar swoich ulubionych, świątecznych wypieków. Wyniki sondażu grupowego dowodzą, że oprócz tradycyjnych ciast takich jak makowiec czy sernik na ich świątecznych stołach zagoszczą m.in.: ciasto 3Bit, karpatka, ciasto szefa i rożki krucho-drożdżowe, szarlotka, pierniczki, czekoladowiec, piernik w polewie czekoladowej, piernik staropolski, rolada jabłkowa i malinowa chmurka.
Jeśli, któreś z wymienionych wyżej ciast Was zainteresowało – zapraszamy po sprawdzony przepis

Jesteśmy ciekawi, jakie są Wasze ulubione ciasta/ciasteczka? Jeżeli chcecie podzielić się z nami swoimi przepisami lub zdjęciami Waszych ulubionych smakołyków, możecie dodać je w komentarzu.
Stwórzmy wspólną listę propozycji, które dodadzą słodkości Naszym Świętom!

Gr.V.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.