Czy wiecie, że 2 lutego obchodzony jest we Francji jako Dzień Naleśnika? Postanowiliśmy kultywować tą przyjemną i smaczną tradycję, raczej nie skusilibyśmy się gdyby ten dzień fetowany był jako święto żabich udek! 😉
La Chandeleur-Fête des crêpes – święto obchodzone 40 dni po Bożym Narodzeniu we Francji nieodmiennie kojarzy się wszystkim z jednym słowem – naleśniki! Mówi się, że smażenie naleśników we Francji 2 lutego wzięło się także z tęsknoty za ciepłą pogodą i wiosną – usmażone, zarumienione naleśniki przypominają słońce. Jedno jest pewne – po pysznych crepes lepszy humor gwarantowany!
Okazało się, że wychowankowie grupy V i IX to urodzeni cukiernicy a wyrafinowane desery w ich wykonaniu zasługiwały co najmniej na gwiazdkę Michelin! Zresztą sami oceńcie! (patrz galeria fotografii)
Podczas mini quizu z wiadomości na temat dań z naleśników wszyscy wykazali się dużą wiedzą i znajomością tematu.
Zajęcia okazały się również dobrym pretekstem do integracji i wspólnych działań oraz treningu samodzielności.