Nasza placówka przystąpiła do VII edycji– ogólnopolskiej kampanii, autorstwa Fundacji Dobre Życie, organizowanej od 2009 roku pt. „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2015”.
Fundacja Dobre Życie, od lat walczy o poprawę jakości pieczywa, a także o wprowadzenie definicji pieczywa na zakwasie.
Patronat nad kampanią objęli: Minister Rolnictwa i_Rozwoju Wsi oraz Minister Edukacji Narodowej.
W ramach tej kampanii chcieliśmy zachęcić młodzież do zwrócenia uwagi na to co jedzą na co dzień. Zaplanowaliśmy zajęcia otwarte, aby naszymi spostrzeżeniami i produktami podzielić się z innymi uczestnikami zajęć.
Na początek młodzież pod opieką mgr A. Ligienckiej i mgr D. Kowalik upiekła „owsiane ciasteczka”.
Młodzież pod opieką mgr E. Wiejak i mgr A. Jóźwik upiekła chleb na zakwasie. Degustacja tego chleba odbyła się na zajęciach „Zdrowie na talerzu”.
Została przygotowana gazetka zgodnie z tematyką zajęć o właściwościach owoców i warzyw, oraz przegląd prasy „Zdrowy styl życia”. Na stołach pojawiły się sezonowe owoce i warzywa.
W końcu nadszedł ten dzień 22.10.2015r. czwartek, wszyscy pomagali bo chcieli, żeby było perfekcyjnie. Ostatnie przygotowania.
Na zajęciach gościliśmy:
- INTERNAT XXI LO IM.ŚW. STANISŁAWA KOSTKI W LUBLINIE + 8 WYCHOWANKÓW – pod opieką p. Małgorzaty Mazurek
- BURSA SZKOLNA NR 5 W LUBLINIE +4 WYCHOWANKÓW – pod opieką p. Karoliny Błaszczuk
- BURSA SZKOLNA NR 6 W LUBLINIE +6 WYCHOWANKÓW – pod opieką p. Katarzyny Skubisz
Gościem honorowym był doradca metodyczny mgr W. Bodo.
Zajęcia rozpoczęła nasza wychowanka recytacją fraszki J. Kochanowskiego pt.: „NA ZDROWIE”, po czym młodzież naszego ośrodka omówiła walory zdrowotne witamin znajdujących się w owocach i warzywach. Następnie zebrani goście, wychowawcy i wychowankowie podczas przedstawionej prezentacji zapoznali się z najważniejszymi zasadami zdrowego żywienia.
Na koniec zajęć odbyły się warsztaty, na których młodzież przygotowała z dostępnych produktów swoje „Talerze Zdrowia”.
Zajęcia przygotowały: mgr Aneta Ligiencka i mgr Dorota Kowalik
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.