Nasza placówka przystąpiła po raz kolejny do VIII edycji– ogólnopolskiej kampanii, autorstwa Fundacji Dobre Życie, organizowanej od 2009 roku pt. „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2016”. Fundacja Dobre Życie, od lat walczy o poprawę jakości pieczywa, a także o wprowadzenie definicji pieczywa na zakwasie.
Patronat nad kampanią objęli: Minister Rolnictwa i_Rozwoju Wsi oraz Minister Edukacji Narodowej.
W ramach tej kampanii chcieliśmy zachęcić młodzież do zwrócenia uwagi na to co jedzą na co dzień.
Na początku tygodnia młodzież pod opieką p. A. Jóźwik i p. D. Kowalik przygotowała kolorowe koreczki, które podano podczas kolacji. Zachwycały smakiem i aromatem .
Mówi się, że jemy oczami jak wspaniale wyglądały oceńcie sami.
Następną inicjatywą było przygotowanie przez młodzież ciasta z czerwonej fasoli i dyni. Pomysły zaproponowane przez panie A. Ligiencka i E. Wiejak są pełne niespodzianek.
Składniki dodane do ciast oraz efekt jaki otrzymali wychowankowie po upieczeniu były zaskoczeniem dla wszystkich. Na smakowanie trzeba było poczekać do dnia degustacji.
Głównym bohaterem całego tygodnia był Chleba na zakwasie, który młodzież przygotowała pod czujnym okiem p. E. Wiejak i p. A. Ligienckiej według starej, sprawdzonej receptury. Możemy zdradzić , że w skład naszego chleba wchodzą m.in.: zakwas, mąka żytnia i pszenna, ziarna słonecznika, siemienia lnianego, otręby pszenne i płatki owsiane. Wszystkie składniki zostały starannie wymieszane i zgodnie z recepturą zanim nasz chleb trafił do piekarnika – masa chlebowa musiała odczekać 10 godzin. Podczas pieczenia unosił się niezapomniany zapach swojskiego chleba.
Jako podsumowanie na koniec tygodnia odbył się quiz na temat zdrowego stylu życia. Nie sprawiał on żadnych trudności, młodzież wykazała się bardzo dobrą znajomością zasad prawidłowego odżywiania.
Na zakończenie wszyscy wzięli udział w degustacji. Najlepszym dowodem na to, że smakowało były prośby o przepisy.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.