Tradycja tłustego czwartku sięga czasów pogaństwa. Dawniej był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Jego świętowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw. Specjalnie na tłusty czwartek przygotowywano również pączki z ciasta chlebowego nadziewane słoniną.
W Polsce zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej pojawił się około XVI wieku. Ten smakołyk różnił się jednak od tego, który jadamy obecnie. Początkowo w środku ciasta ukrywany był mały orzeszek lub migdał, a ten, kto trafił na taki „szczęśliwy” pączek, miał cieszyć się dostatkiem i powodzeniem.
Wychowankowie naszego Ośrodka również w „Tłusty czwartek” objadali się wcześniej przygotowanymi faworkami i pączkami, które przygotowali pod bacznym okiem wychowawców p.H. Górniak i D.Kowalik.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.