Na zdrowie, własny syrop i zakwas.

Na zdrowie, własny syrop i zakwas.

Jak dbać o zdrowie, Pani Gosia nam podpowie.
1.Syrop z cebuli, czosnku i miodu – naturalny antybiotyk.
2.Zakwas z buraków domowej roboty.

1. Syrop taki to sprawdzony sposób na przeziębienie i wzmocnienie odporności. Działa jako naturalny antybiotyk, dzięki czemu jest w stanie zwalczać infekcje. Ma również silne właściwości kojące, antybakteryjne, rozgrzewające i dezynfekcyjne. Pomaga przy katarze oraz kaszlu (zarówno suchym, jak i mokrym), w bólu gardła, a nawet przy zapaleniu oskrzeli. Przygotowanie go nie jest skomplikowane i jest możliwe w domowych warunkach. Wszystkie składniki syropu są łatwo dostępne.

Składniki:

  • 2 cebule
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 2 łyżki miodu lub cukru

Przygotowanie:

  1. Czosnek i cebulę obierz i drobno posiekaj.
  2. Układaj w szklanym naczyniu warstwami,
  3. Posyp każdą warstwę cukrem lub zalej miodem
  4. Poczekaj, aż cebula puści sok (ok. 4–5 godz)
  5. Przecedź do butelki lub słoiczka przez gazę
  6. Przechowuj w lodówce do 10 dni.

 Jak podawać?: Po 1-2 łyżeczki 2-3 razy dziennie.

 

2.Zakwas z buraków domowej roboty

Przepis na zakwas z buraków:

  • 1 kilogram buraków
  • kilka ząbków czosnku (nawet cała główka!) obranych i pokrojonych na pół
  • 2 litry PRZEGOTOWANEJ i OSTUDZONEJ wody
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • 1/2 lub 1 łyżka soli na 1 litr wody (można zrobić również zupełnie bez soli)
  • ewentualnie kromka razowego chleba na zakwasie (ja robię bez)

Wykonanie:

  • Buraki umyj, cienko obierz ze skórki i pokrój w grube plastry. Poukładaj je w wyparzonej i wytartej kamionce, na zmianę z przyprawami i czosnkiem. Całość zalej wodą wymieszaną z solą tak, aby wszystkie buraki były dokładnie przykryte. Jeśli wypływają na powierzchnię to trzeba je docisnąć (np. ceramicznym talerzykiem).
  • Kamionkę zakryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok 5-7 dni. Czas kiszenia zależy od temperatury (im jest cieplej tym szybciej). Dodanie odrobiny poprzedniego zakwasu jako startera  przyspiesza proces fermentacji.
  • Jeśli nie masz kamionkowej pokrywki, to zasłoń wierzch naczynia gęstą, muślinową tkaniną i szczelnie zawiąż sznurkiem lub gumką.
  • Ukiszony zakwas należy przecedzić i przelać do czystych, szczelnie zamykanych słoików i przechowywać w chłodzie (aby przerwać proces fermentacji).
    A co zrobić z burakami? Można z nich przyrządzić świetne sałatki. Kiszone buraki zawierają mnóstwo błonnika i mało kalorii – są więc idealne dla osób, które dbają o sylwetkę.

 

Buraki są genialnym antyoksydantem i mają świetne działanie w profilaktyce nowotworów. Dlatego trzeba pić sok z buraków oraz zakwas, który ma jeszcze więcej prozdrowotnych właściwości. Zakwas z buraków oczyszcza i wzmacnia krew (zwiększa liczbę czerwonych krwinek) i jest rewelacyjny w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości. Polecany przy przeziębieniach, ogólnym osłabieniu oraz anemii. Obowiązkowy dla dzieci i dorosłych osłabionych po leczeniu antybiotykami! Ponadto buraki obniżają poziom złego cholesterolu i zwiększają odporność. Naukowcy twierdzą, że poprawiają również koncentrację i przeciwdziałają miażdżycy. Świetnie odkwaszają organizm, spowalniają procesy gnilne w jelitach oraz pomagają w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu (wspierają nerki, oczyszczają organizm). Zakwas z buraków w naturalny sposób poprawia odporność. Przeciwdziała rozwojowi szkodliwych bakterii i wspomaga pracę wątroby oraz nerek.

Ponadto buraki zawierają mnóstwo witamin (min A, C i z grupy B), a także żelazo, potas, wapń, magnez czy kobalt. Ten ostatni jest niezbędnym minerałem w procesie tworzenia czerwonych krwinek. Wszystko to przenika do zakwasu. Sok i zakwas z czerwonych buraków jest zalecany w leczeniu niedokrwistości, osłabieniu, anemii i w rekonwalescencji po chorobach.

Zakwas z buraków jest też genialnym napojem energetycznym! W wyraźny sposób dodaje nam energii i siły, wzmacnia kondycję fizyczną i wydolność organizmu.

Kiszonki są w naszej diecie nieodzowne, jeśli dbamy o figurę oraz pragniemy zachować młodość i witalność na długie lata. Zawarte w nich substancje regulują florę bakteryjną w jelitach, wspomagają trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, a także zmniejszają poziom szkodliwego cholesterolu. Kiszonki regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów. Wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie. A co najważniejsze zwiększają przyswajalność żelaza, dodając nam siły, energii i witalności.

Kto powinien unikać zakwasu z buraków?

Diabetycy (pod wpływem buraka może dojść do nadmiernego wzrostu poziomu cukru we krwi) oraz osoby cierpiące na reumatyzm bądź kamicę nerkową.
Materiał przegotowała: M. Kozieł

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.