BAJGLE, co to takiego?

BAJGLE, co to takiego?

Bajgle to popularne na całym świecie  drożdżowe pieczywo w kształcie oponek. Często mylone z obwarzankami, które są skręcone spiralnie i mniej puszyste. Bajgle natomiast są mięciutkie w środku, dlatego idealnie nadają się na śniadanie lub przekąskę.

Składniki:

  • 3 szklanki mąk
  • 1,1/2 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 7g drożdży suchych lub 20g drożdży świeżych
  • 3 łyżki oleju

Dodatkowo

  • mak
  • sezam lub gruba sól do posypania

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, wyłożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręcznikiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószoną mąką powierzchnie, podzielić na 10 równych kawałków. Każdy kawałek uformować w kulę/bułeczkę, następnie omączonym palcem zrobić w kulce otwór o szerokości 3,5 cm (najpierw jednym palcem kręcimy, kręcimy ciasto wokół palca, jak się rozszerzy – to dwoma palcami).

Tak przygotowane bajgle kłaść na powierzchnię oprószoną mąką, przykryć lnianym ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Kiedy są prawie gotowe w szerszym garnku zagotować 2 litry wody, w której rozpuścić dodatkową 1 łyżkę cukru. Doprowadzić do wrzenia. Ostrożnie kłaść na wodzie wyrośnięte bajgle, gotować 1-2 minuty z każdej strony. Wyjąć z wody i położyć na np. papier do pieczenia lub folię do osuszania.

Przygotować płaską blachę – wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier przełożyć ocieknięte bajgle (mogą być jeszcze ciepłe). Posmarować żółtkiem wymieszanym z 1łyżką wody, posypać nasionami.

Piec w temperaturze 2000C przez 12-15 min, aż będą lekko złote. Studzić na kratce.

Materiał przygotowała: D. Kowalik

Grafika pobrana z Google

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.