Pierwsze śniadanie gwarancją zdrowia i energii .
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia.! Są tacy, którzy myślą inaczej ale należy zdać sobie sprawę z tego, że regularne niejedzenie śniadania to bardzo zły nawyk. A dlaczego warto jeść śniadanie? Zdrowe i dobrze zbilansowany pierwszy posiłek dostarczy nam energii na cały dzień oraz zapobiegnie nadmiernemu spożyciu kalorii przez resztę dnia.
Pierwsze śniadanie ma bezpośredni wpływ na nasze samopoczucie, pamięć i koncentrację. Wyrównuje poziom cukru we krwi po długotrwałej, nocnej przerwie od ostatniego posiłku.
Brak śniadania skutkuje uczuciem zmęczenia, gorszym nastrojem oraz problemami ze skupieniem się na zajęciach szkolnych, ponieważ dochodzi do gwałtownego spadku poziomu glukozy, która jest niezbędna dla prawidłowej pracy mózgu.
Co warto zaserwować na śniadanko ? Oto nasze propozycje:
Jajka
Są one bogate w białko oraz witaminy. Jajka są również dobrym źródłem fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. Paradoksalnie więcej białka zawierają żółtka niż same białka. Badania wykazały, że śniadanie z jajek zwiększa uczucie sytości, zmniejsza spożycie kalorii podczas następnego posiłku oraz pomaga utrzymać stały poziom cukru i insuliny we krwi. Ponadto żółtka zawierają przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać chorobom związanym z oczami. Jajka są również jednym z najlepszych źródeł choliny, bardzo ważnego składnika odżywczego dla zdrowia mózgu i wątroby.
Warto również dorzucić do nich porcję warzyw, aby śniadanie stało się pożywne i smaczne.
Płatki owsiane
Produkt ten okazuje się być na podium najlepszych produktów, które możemy zjeść na śniadanie. Płatki owsiane wykonane są z owsa, które zawiera mnóstwo błonnika. Jest on bardzo ważny dla zdrowia naszych jelit. Błonnik obniża także poziom złego cholesterolu oraz sprawia, że szybciej czujemy się najedzeni. Płatki owsiane mają składniki , które wpływają korzystnie na zdrowie naszego serca oraz obniżają ciśnienie krwi.
Aby takie śniadanie było bardziej bogate w białko należy dodać do nich mleko lub jogurt, ponieważ same płatki owsiane mają go bardzo mało.
Jogurt naturalny
Zawiera on dość dużo białka, co czyni go wspaniałym produktem na śniadanie. Badania wykazały, że białko zmniejsza uczucie głodu oraz przyspiesza trawienie tłuszczów i węglowodanów. Jogurty naturalne, maślanka czy kefir zawierają probiotyki, które zadbają o nasz układ pokarmowy .Regularne spożywanie zwiększa także naszą odporność na różnego rodzaju infekcje.
Spróbuj dodać do niego również owoce, ziarna czy orzechy, aby zwiększyć zawartość witamin, składników mineralnych oraz błonnika w posiłku i będziesz miał fit śniadanie!
Orzechy
Są świetnym dodatkiem do śniadania, ponieważ dają uczycie sytości oraz zapobiegają przybieraniu na wadze. Poza tym, orzechy mogą stanowić ciekawe urozmaicenie wielu dań.
Wykazano, że orzechy poprawiają czynniki ryzyka chorób serca, zmniejszają oporność na insulinę i redukują powstawanie stanów zapalalnych.
Owoce i warzywa
Również bardzo ważną rolę w całej naszej diecie odgrywają owoce i warzywa. Powinniśmy zjadać 5 porcji w ciągu dnia. Jeśli dodamy je do swojego śniadania, mamy pewność, że dostarczyliśmy do swojego organizmu solidną porcję witamin oraz składników mineralnych.
Każdy dzień powinniśmy zacząć od zdrowego śniadania. Zapewni nam to energię i dobre samopoczucie przez cały dzień, ponieważ odpowiednio zbilansowana dieta jest podstawą naszego zdrowia.
Pamiętaj !
Dobre śniadanie powinno zawierać błonnik, białko oraz zdrowe tłuszcze, które dają energię i sprawiają, że czujesz się najedzony. Natomiast niezdrowe śniadanie może sprawić, że poczujesz się ociężały i bez energii.
A Wasze ulubione śniadanie w weekendy w internacie? Oczywiście grzanki z jajkiem!
Grzanki z jajkiem
Czas przygotowania 10 min
Co jest potrzebne:
2 jaja
0,5 szkl mleka
4 kromki chleba tostowego lub bułki
50 gram masła
Miód lub szczypiorek i rzodkiewka
Sposób przygotowania:
- Wbij jaja do miski. Dodaj mleko i dobrze wymieszaj, najlepiej trzepaczką.
- Zanurz w tym chleb. Każda kromkę osobno. Powinny dobrze nasiąknąć jajkami roztrzepanymi z mlekiem.
- Masło rozpuścić na patelni. Ułóż nasączone kromki na patelni.
- Smaż tak długo aż chleb się przyrumieni od spodu. Ostrożnie przewróć go łopatką na druga stronę i podsmaż tak sama jak poprzednią.
- Ostrożnie zdejmij grzanki z patelni łopatką. Ułóż je na talerzu i polej miodem jeśli lubisz lub posyp posiekanym szczypiorkiem i rzodkiewką. Jedz ciepłe.
SMACZNEGO!!!
przygotowały w ramach RMI: A. Jóźwik, A. Płachta, E. Wiejak
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.