Bajgle to popularne na całym świecie drożdżowe pieczywo w kształcie oponek. Często mylone z obwarzankami, które są skręcone spiralnie i mniej puszyste. Bajgle natomiast są mięciutkie w środku, dlatego idealnie nadają się na śniadanie lub przekąskę.
Składniki:
- 3 szklanki mąk
- 1,1/2 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 7g drożdży suchych lub 20g drożdży świeżych
- 3 łyżki oleju
Dodatkowo
- mak
- sezam lub gruba sól do posypania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, wyłożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręcznikiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószoną mąką powierzchnie, podzielić na 10 równych kawałków. Każdy kawałek uformować w kulę/bułeczkę, następnie omączonym palcem zrobić w kulce otwór o szerokości 3,5 cm (najpierw jednym palcem kręcimy, kręcimy ciasto wokół palca, jak się rozszerzy – to dwoma palcami).
Tak przygotowane bajgle kłaść na powierzchnię oprószoną mąką, przykryć lnianym ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Kiedy są prawie gotowe w szerszym garnku zagotować 2 litry wody, w której rozpuścić dodatkową 1 łyżkę cukru. Doprowadzić do wrzenia. Ostrożnie kłaść na wodzie wyrośnięte bajgle, gotować 1-2 minuty z każdej strony. Wyjąć z wody i położyć na np. papier do pieczenia lub folię do osuszania.
Przygotować płaską blachę – wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier przełożyć ocieknięte bajgle (mogą być jeszcze ciepłe). Posmarować żółtkiem wymieszanym z 1łyżką wody, posypać nasionami.
Piec w temperaturze 2000C przez 12-15 min, aż będą lekko złote. Studzić na kratce.
Materiał przygotowała: D. Kowalik
Grafika pobrana z Google
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.