Obecnie odporność organizmu jest bardzo ważna. Trzeba prawidłowo odżywiać się, wybierać produkty, które dobrze wpływają na funkcjonowanie waszego organizmu. Do nich należy olej rzepakowy, który zawiera wartościowe nienasycone kwasy tłuszczowe Omega- 6 i Omega-3, w idealnych żywieniowych proporcjach tj. 2:1. Olej rzepakowy oczywiście jest wytwarzany z rzepaku. Roślina ta do Polski została sprowadzona w XVI w. Jest de facto odmianą kapusty.
Cechą charakterystyczną rzepaku jest intensywnie żółta barwa, czteropłatkowe kwiaty zebrane w grona, osadzone na łodydze do 1,5 m. Od pewnego czasu są rekordowe zbiory rzepaku, tegoroczne też zapowiadają się imponująco. Pierwsze kwiaty pojawiają się w kwietniu lub w maju, zbiory trwają od sierpnia przez 45 dni. Zawartość kwasu oleinowego w oleju rzepakowym jest taka sama, jak w oliwie z oliwek- dlatego mówi się o nim” oliwa północy”. Jest żródłem witaminy E, K i prowitaminy A. Obniża stężenie cholesterolu, profil trójglicerydów, dba o serce i naczynia krwionośne. Stymuluje układ odpornościowy, wspomaga układ nerwowy, wzrok i skórę. Może być używany do pieczenia, smażenia i sałatek. Złociste grona są atrakcyjne również dla owadów, szczególnie dla pszczoły miodnej. Miód rzepakowy ma też właściwości zdrowotne, wpływa na pracę wątroby i układu krążenia.
Także namawiamy do korzystania z oleju rzepakowego i miodu rzepakowego w waszej diecie, co na pewno wzmocni wasz organizm i tym samym waszą odporność na wszelkie wirusy.
materiał przygotowały: E. Paterkowska, D. Polonis
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.