W okresie jesienno-zimowym nasz organizm w większym stopniu narażony jest na różnego typu infekcje wirusowe czy bakteryjne.
Oprócz stosowania środków znanych z dobroczynnego wpływu na odporność organizmu, kluczowe znaczenie ma nasz styl życia. Warto w okresie zwiększonego zagrożenia wirusami wdrożyć 8 prostych zasad, które nie tylko korzystnie wpłyną na odporność, ale i na cały organizm.
1. Nie pal
Dym tytoniowy zawiera około 7000 substancji chemicznych (w tym substancje smoliste, metale ciężkie, tlenek węgla), które negatywnie wpływają na działanie organizmu, w tym prowadzą do rozwoju m.in. reakcji zapalnych. Palenie zmniejsza wydolność płuc i zwiększa ryzyko infekcji m.in. zapalenia płuc i grypy.
2. Jedz dużo warzyw i owoców
Świeże warzywa i owoce są źródłem naturalnych przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki oraz przyczyniają się do zmniejszenia stanów zapalnych. Ponadto warzywa i owoce dostarczają cynk, selen, żelazo, miedź kwas foliowy, witaminy A, B6 C i E, a więc składniki które są niezbędne do właściwej pracy układu odpornościowego.
3. Ćwicz regularnie
Ruch to jeden z filarów dobrego zdrowia. Element niezbędny do zachowania układu odpornościowego w dobrej formie. Ruch pobudza układ krążenia, tym samym pozwala komórkom układu odpornościowego swobodnie poruszać się po ciele i lepiej reagować w sytuacji zagrożenia. Dla właściwego działania układu immunologicznego zaleca się by ćwiczenia były umiarkowane i regularne. Warto również pamiętać, że jeżeli nie jesteśmy wyczynowymi sportowcami to zbyt intensywny wysiłek, wyczynowy czy prowadzony nieregularnie nie przyniesie korzyści.
4. Utrzymuj wagę w normie
Zbyt duża masa ciała sprzyja powstawaniu ognisk zapalnych w organizmie, co skutkuje podwyższeniem krążących w krwi białek prozapalnych, oddziałujących również na układ odpornościowy. Nadwaga i otyłość zaburzają funkcje układu odpornościowego powodując zmianę m.in. liczby leukocytów, co wpływa na siły obronne organizmu.
5. Nie nadużywaj alkoholu
Alkohol wbrew powszechnej opinii nie powoduje dobroczynnego „odkażenia organizmu” podczas infekcji. Wręcz przeciwnie, nadmierne jego spożycie będzie nie tylko negatywnie wpływać na pracę wątroby i układu sercowo-naczyniowego, ale również będzie zaburzać pracę układu trawiennego, co może prowadzić do zmniejszenia przyswajania składników diety (np. witaminy B1). Co więcej, alkohol będzie zaburzał również fizjologiczną florę bakteryjną, która w jelitach produkuje szereg substancji regulujących pracę organizmu, w tym pracę układu odpornościowego. Nadmierne spożycie alkoholu zmniejsza liczbę komórek układu odpornościowego, w tym makrofagów i limfocytów T.
6. Wysypiaj się
Sen jest niezbędny do właściwego działania organizmu. Ponadto odpowiednia ilość snu zapewnia lepszą rekonwalescencję po przebytej chorobie. Optymalna ilość snu dla osób dorosłych to 7 – 8 godzin. Nastolatkowie potrzebują 9 – 10 godzin, a dzieci w wieku szkolnym mogą potrzebować nawet 10 i więcej godzin snu.
7. Wprowadź dodatkowe środki ostrożności, jak częste mycie rąk
Częste mycie rąk mydłem jest niezbędną czynnością, która umożliwia pozbycie się z powierzchni skóry potencjalnych patogenów. Zaleca się, by ręce myć około 30 sekund, rozpocząć od zmoczenia rąk wodą, nabrania tyle mydła, by pokryta była cała powierzchnia dłoni. Następnie należy odpowiednio rozprowadzić mydło po powierzchni pocierając rozprostowane dłonie o siebie. Należy również pamiętać o dokładnym umyciu przestrzeni między palcami i grzbietów palców i kciuków. Kończąc mycie, ręce należy opłukać odpowiednią ilością wody oraz wytrzeć do sucha najlepiej jednorazowym ręcznikiem. Warto unikać suszenia rąk pod dmuchawą oraz korzystania w ręczników wielokrotnego użycia, które mogą dodatkowo przenosić patogeny.
8. Ogranicz stres
Krótkotrwały stres o słabym czy umiarkowanym nasileniu może działać mobilizująco na organizm. Jednak jeżeli stres będzie długotrwały, może prowadzić do nadmiernego obciążenia i wyczerpania organizmu, co skutkować będzie obniżeniem ilości wytwarzanych przeciwciał przez układ odpornościowy.
O odporność warto dbać przez cały czas, powyższe rady pozwolą być lepiej przygotowanym w czasie kiedy narażenie na wirusy czy bakterie chorobotwórcze jest większe.
Co jeść by wzmocnić odporność? || Akademia Witalności
https://www.youtube.com/watch?v=b9oFB1OAOLA
Odporność wrodzona i nabyta:
https://www.youtube.com/watch?v=OEScsXFT4Ds
Zdjęcie: źródło Google
Przygotowała: Dorota Kowalik
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.