Muffiny, muffinki, babeczki

Muffiny, muffinki, babeczki

 Jakie święto obchodzimy 30 marca? Jedno jest pewne…smaczne!  Witajcie w Światowym Dniu Muffinka czyli pulchnej babeczki ! 💜
Z czym kojarzy Wam się to charakterystyczne ciastko?
Nam kojarzy się  z  tacami  przepięknych, kolorowych i bogato zdobionych babeczek, mniam!!
Największy urok muffinek to prostota ich przygotowania. Miska, kilka podstawowych składników, papierowe „papilotki” (mniej mycia foremek!) i można piec! Dają nieskończenie wiele możliwości kulinarnych – mogą być podawane na słodko lub w wersji wytrawnej. Zachwycają smakiem i zapachem, są miękkie i delikatne. Choć są niewielkich rozmiarów – można dekorować je na wiele sposobów: kremami, masami cukrowymi, kolorowymi cukiereczkami o różnych kształtach czy bakaliami.

W Internacie ten słodki dzień obchodzilibyśmy zapewne przygotowując muffinki na zajęciach kulinarnych.
Przeglądając zdjęcia z ubiegłego roku wzięło nas na wspomnienia…
Nasze babeczki prezentowały się i smakowały wyśmienicie !

 Na koniec ciekawostka. W Dubaju można kupić najdroższy muffin na świecie. Jest on przygotowany z użyciem organicznej mąki, najwyższej jakości masła, prawdziwej włoskiej czekolady i ziaren wanilii, sprowadzanych prosto z Ugandy. Babeczka ta zdobiona jest 23-karatowymi płatkami i oblanymi złotą masą, truskawkami. Koszt takiego muffinka to jedyne 3 700zł…


Chcecie się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami?
Macie ciekawy przepis?
Jesteśmy ciekawi, jakie smaki lubicie najbardziej – czekoladowe, a może w wersji na słono z serem feta?

Dzielcie się sprawdzonymi recepturami na te małe babeczki na
forum.sosww31@wp.pl lub zostawcie przepis / zdjęcie w komentarzu.
Zapraszamy!!!
Materiał przygotowała: E. Wiejak, A. Jóźwik

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.