Najczęściej obecnie wyszukiwaną frazą w sieci jest chleb. Okazuje się. że połączenie mąki, wody, drożdży i soli stało się najchętniej poszukiwaną recepturą. Cóż takiego się stało? Jaki jest tego powód? Okazuje się, że ludzie na całym świecie zakasali rękawy i zabrali się za domowy wypiek chleba. I nie jest to przypadek, że pieczenie chleba stało się międzynarodowym hobby. Może więc stanie się również Waszym? Jak twierdzą psychologowie, zapach świeżego chleba zawsze przywodzi na myśl dom i daje pewien komfort i spokój.
A samo pieczenie ma uspokajającą moc i daje nam poczucie sprawczości. Na pewno wpływ na taki rozkwit tego typu zainteresowań ma obecna sytuacja – izolacja, w której przebywamy już od dłuższego czasu. Takie domowe pieczenie ma sporo zalet. Jak twierdzi dr. Heshmat mamy tendencję do kojarzenia niektórych potraw z członkami naszej rodziny, spotkaniami towarzyskimi i osobami, które się nami opiekują. Kiedy czujemy się samotni, pragniemy tych pokarmów, aby zapewnić sobie poczucie bezpieczeństwa. Oznacza to, że siła żywności zapewniającej komfort może leżeć przede wszystkim w skojarzeniach, które przywołuje na myśl wspomnienie bezpiecznego przywiązania. Istnieje też silny związek między zapachami a pamięcią emocjonalną. Zapach żywności może wywoływać żywe i szczegółowe wspomnienia, poprawiać nastrój i wywoływać poczucie więzi społecznych.
– Mówi się, że ” Nie samym chlebem żyje człowiek „. To prawda, ale nie zapominajmy, że to właśnie chleb jest podstawowym składnikiem diety większości ludzi. A skoro tak, to może warto poznać kilka ciekawostek związanych z jego historią.
– Dokładna data powstania chleba nie jest znana. Ale można szacować, że pierwszy chleb jedzono już 10 – 11 tysięcy lat temu. To dowód na to, że zajmuje on specjalne miejsce w życiu ludzi. I pełni nie tylko funkcję zaspokajania głodu, ale jest także elementem kultury i często przedstawia się go w formie symbolicznej. Przecież prośba o jego codzienną porcję została włączona do tekstu modlitwy. A w polskiej tradycji i kulturze chleb zajmował od zawsze poczytne miejsce i był otaczany wyjątkowym i szczególnym poszanowaniem.
– Powinno się być dobrym jak chleb – Adam Chmielowski.
– Chleb otwiera każde usta – Stanisław Jerzy Lec.
– Chleb objawia ducha narodu – Mira Kuś.
– Kłos – kolebka chleba … – Tadeusz Fangrat.
– Nadzieja chlebem biednego – Zbigniew Herbert.
– Chleb otrzymywany z łaski jest bardzo gorzki… – Denis Diderot.
Szanujmy więc ten nasz chleb powszedni każdego dnia i oby nikomu z nas nigdy go nie zabrakło.
Chleb był obecny już w epoce kamienia, uprawiano wtedy proso i to z niego i wody wyrabiano ciasto i przypiekano je na rozżarzonych kamieniach. Następnym zbożem używanym do wypieku chleba była pszenica, którą Chińczycy zaczęli uprawiać 5 tysięcy lat temu. Nie od dziś wiadomo, że wiele genialnych wynalazków powstało przez przypadek. Podobno tak też było z chlebem drożdżowym. Ponoć, 5 tys. lat temu pewnemu egipskiemu piekarzowi przez przypadek do ciasta dostał się jednokomórkowy grzybek i w ten sposób upiekł on niechcący chleb drożdżowy.
Również powstanie pieca chlebowego to zasługa Egipcjan. Chleb był znany także Grekom, a dzięki nim pieczywo poznali też Rzymianie. Za czasów Oktawiana Augusta w Rzymie istniało 300 piekarń. Od kilku tysięcy lat, podstawowe zasady dotyczące wypieku chleba wcale się nie zmieniły. Dla przykładu, nadal najważniejszym składnikiem zakwasu jest woda oraz mąka, chociaż istnieją różne sposoby jego wykonania. Tak samo jak techniki i metody wypieku są różne dla różnych narodów, regionów. Te właśnie metody i techniki w zakresie piekarstwa rozwijały się dosyć powoli.
– Wielką rewolucją były lata 1670 – 1688 kiedy to Parlament francuski zezwolił po latach zapomnienia na używanie drożdży piwnych. Przełom nastąpił też dzięki rewolucji przemysłowej w Anglii na przełomie XIII – XIX wieku. Wtedy powstała też pierwsza fabryka chleba w Londynie. W Polsce maszyny zaczęto wprowadzać po I wojnie światowej. Za największy krok milowy w branży od czasu pakowania chleba, uważa się wynalezienie maszyny do automatycznego krojenia chleba przez Otto Fredericka Rohwedder ‚a. Obecnie mechanizacja procesu wypieku chleba negatywnie wpływa na jego smak i jakość. Jest w nim coraz więcej różnego rodzaju ulepszaczy, więc z coraz większą tęsknotą wspomina się domowy, pachnący chleb o chrupiącej skórce.
– Nie należy jednak zapominać, że istnieją piekarnie, które szanują tradycje i naturalną produkcję chleba, a pieczywo można przecież wypiekać w domu. Do czego Was gorąco zachęcamy !!!
A jak to zrobić – popatrzcie sami .
Teksty źródłowe :
https://smakowitychleb.pl/historia-chleba-czesc-1/?gclid=CjwKCAjwte71BRBCEiwAU_V9h8JWJhhe5sHhQZBN8X5TwOEZF1CXcGYxYeJRCo0i8lnu31xbrjdjHBoCoE0QAvD_BwE https://londynek.net/newslajt/Pieczenie+chleba+stalo+sie+nowym+hobby+wiadomosci+news,/newslajt/article?jdnews_id=23030
Zdjęcia – grafika Google.
Materiał przygotowały: p. M. Żydek, p. M. Kozieł
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.