Odkryj swoje pasje – kury.

Odkryj swoje pasje – kury.

Kury niegdyś hodowano prawie we wszystkich gospodarstwach, a nawet w wielu domkach na obrzeżach miast. Jednak dziś z tego zrezygnowano. Młody hodowca drobiu ozdobnego, mieszkających na terenie gminy Daleszyce, Wiktor Tarłowski, uczeń IV Liceum Ogólnokształcącego w Kielcach, wielki pasjonat drobiu ozdobnego, opowiedział o arkanach swojego hobby…Jak sam wspomina, przygoda z drobiem ozdobnym zaczęła się 9 lat temu, kiedy dziadek po raz pierwszy zabrał go na giełdę drobiu oraz gołębi. – Tam zakupił swoje pierwsze kury oraz bażanty i tak to się potoczyło. Moje kury zdobyły już wiele wyróżnień i pucharów, ale nie to jest dla mnie najważniejsze… Cieszę się, że mogę robić to, co kocham, a nagrody są tylko małym dodatkiem.

Jak poinformował młody hodowca, ma kilka swoich ulubionych kur… Wiktor Tarłowski należy do Stowarzyszenia Hodowców Drobiu Rasowego Czubatka Polska. Bierze udział w licznych wystawach i pokazach. Jego kury odwiedziły nawet stolicę, gdzie w roli modelek wzięły udział w sesji zdjęciowej do firmy produkującej torebki… Zapytany o rady dla początkujących hodowców mówi, że trzeba szukać informacji na temat hodowli danych ras i dużo czytać…Nie można kupować ras na chybił trafił, bo chociaż to nadal zwykła kura, każda odmiana ma swoje wymagania…Początkującym hodowcom polecam proste w obsłudze rasy, np. zielononóżka polska, które są równie piękne, jak czubatki, a mniej wymagające – mówi hodowca. W tym roku Wiktor Tarłowski będzie zdawał najważniejszy egzamin w życiu, egzamin dojrzałości. Po nim planuje podjąć studia weterynaryjne. – Chciałbym uczyć się czegoś pokrewnego do mojej pasji, stąd wybór padł na studia weterynaryjne.

Kury to również jajka – oto popularne zastosowanie jajka kurzego:
– jaja na miękko,
– jajka na twardo,
– jajka sadzone,
– jajka w koszulkach,
– jajecznica,
– omlet jajeczny,
– francuskie tosty (chleb obsmażany w mieszance jajecznej),
– naleśniki,
– gofry, a także cały szereg tart i zapiekanek.
Pamiętajmy jednak, że jakkolwiek zdrowe są same jajka, ich walory zdrowotne może przyćmić to, co do nich dodajemy. Boczek, kiełbasa, duże ilości masła czy sera, to urozmaicenie omletów, jajecznic i zapiekanek, do którego warto podchodzić ostrożnie!
Właściwości :
– Umiarkowanie kaloryczne, jest bardzo dobry źródłem pełnowartościowego zwierzęcego białka z bardzo pozytywnym profilem tłuszczowym.
– Na uwagę zasługuje fakt, że jajko kurze jest jednym z najlepszych źródeł choliny.
– Jajka kurze bogate są: w tłuszcze, białko, węglowodany, cukry, witaminy – witamina A, witaminy z grupy B (witaminy B1, B2, B3, B5, B4, B6, B9 i B12), witamina D, E i K oraz minerały – cynk, fosfor, jod, mangan, potas, selen, sód, wapń i żelazo.
– Od ubiegłego wieku, kiedy jajka kurze w ramach cholesterolowej paniki były odradzane przez kardiologów, przeprowadzono dziesiątki badań naukowych, które jednoznacznie wskazują, że jajka warto spożywać regularnie.

Niebezpieczeństwa związane z jajkami.
– Każdy od dziecka słyszy o groźbie salmonelli towarzyszącej surowym jajkom.
– Wbrew pozorom jednak jaj nie należy myć, bo to zwiększa ryzyko rozsiania bakterii na zlew czy blat kuchenny, ani nawet przekładać do pojemników lodówkowych. Trzymane w oryginalnym opakowaniu powinny być zawsze przed konsumpcją poddawane cieplnej obróbce – bądź poprzez gotowanie lub smażenie, bądź parzenie wrzątkiem.
– Niestety, nawet wysokie temperatury nie zabiją jednak dioksyn, które również znajduje się jajkach kurzych (obok wątroby zwierzęcej i ryb.
Cyfra od 0-3 – oznaczenie pokazuję, z jakiej hodowli pochodzą kury.
* 0 – oznacza chów ekologiczny
* 1 – mówi o tym, że kury mają dostęp do wolnego wybiegu, a jaja znosiła na grzędzie
* 2 – to chód ściółkowy gdzie kury nie mają dostępu do wybiegu.
* 3 – oznacza, że kury trzymane są w ciasnych klatkach bez dostępu do świeżego powietrza.
– Klasa A, B i C
–  oznacza świeżość jaj. Najświeższe jajka są jaja z oznaczeniem A.
*A – ekstra. Jeśli uda Ci się je dostać ( a to łatwe nie jest), to masz produkt, który ma nie więcej dni niż 7 dni od dnia pakowania. Większość jak w sklepach ma klasę A i B.
*C – to klasa, która nie powinna pojawić się na sklepowych półkach, jaja niesortowane dla przemysłu.
– Wolne od GMO
-Ta informacja ma oznaczać, że jaja pochodzą od kury, których pożywienie nie było modyfikowane genetycznie.
Omega-3 – W tym przypadku kury były karmione paszą z dodatkiem zdrowych kwasów tłuszczowych. Takie jajka powinny jednak mieć atest.
Kolor jajka nie ma żadnego znaczenia dla jego walorów smakowych i odżywczych. Kolor jajka wynika włącznie z tego, jakiego rodzaju kura je zniosła. Białe jaja znoszą zwykle kury o białym upierzeniu.
Rozmiar jajka
* S i M – jajka mniejsze, znoszone zwykle przez kury z chodu ekologicznego.
* L i XL – jajka większe, znoszone zwykle przez kury z chodu klatkowego.
Białko z jaja przyswaja się w 94 % dlatego idealnie buduję nasze mięśnie i podnosi odporność.

Materiał przygotowały: p. M. Kozieł, p. M. Żydek

https://www.youtube.com/watch?v=c4KNjXrGkHQ  Hodowca kur ozdobnych z Kraśnika
https://www.youtube.com/watch?v=8Mz3vXadIho    Moja hodowla kur i przepiórek
https://www.youtube.com/watch?v=i_z-2gm9SSM  Wystawa kur
https://www.youtube.com/watch?v=9P4cvHcx_Ok  Kury ozdobne
https://www.youtube.com/watch?v=efajqnTceTQ   Ludzie z pasją – hodowca drobiu ozdobnego

Źródło:
https://mozgi.pl/jakie-jajka-najlepiej-kupowac-D143
http://www.daleszyce.pl/pl/aktualnosci/artykuly-wszystkie/3496-ludzie-z-pasja-hodowca-drobiu-ozdobnego

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.