Teoretycznie wiemy, co to znaczy zdrowo się odżywiać – słyszymy o tym w mediach.
Jednak taki nawał informacji, czasem sprzecznych, może powodować zdezorientowanie. Dlatego, aby cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem należy pamiętać o kilkunastu podstawowych zasadach zdrowego żywienia.
- Stałe pory posiłków – powinniśmy jeść 5-6 niewielkich posiłków dziennie o stałych porach. Ważne jest to, aby jeść takie ilości pokarmu, jakie są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Normy żywieniowe dla populacji polskiej możemy znaleźć na stronie Instytutu Żywności i Żywienia.
- Urozmaicona dieta – ponieważ nie ma produktów, które zawierałyby wszystkie składniki, konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, musimy pamiętać o różnorodności spożywanych potraw, zgodnej z tzw. piramidą pokarmową.
- Ogranicz cukier i sól – o tych dwóch produktach mówi się „biała śmierć”. Cukier jest największym źródłem „pustych kalorii”, nie dostarcza żadnych składników odżywczych, a jego niekontrolowane spożywanie może prowadzić do otyłości. Sól jest źródłem sodu, pełni ważną rolę w procesach metabolicznych organizmu, ale jej nadmiar w diecie może się przyczyniać do nadciśnienia.
- Woda i świeżo wyciskane soki zamiast napojów gazowanych. Woda jest źródłem magnezu i wapnia, które hamują rozwój miażdżycy oraz pomaga oczyszczać organizm z toksyn. W świeżo wyciskanych sokach znajduje się mnóstwo witamin i nie są one dosładzane, jak większość gotowych soków i napojów ze sklepowych półek.
- Włącz do diety warzywa – są nie tylko kolorowe, ale również zdrowe, bogate w witaminy. Najlepsze pochodzą z upraw ekologicznych, bez sztucznych nawozów i oprysków.
- Zastąp słodycze owocami i orzechami – słodycze są źródłem cukru i węglowodanów, które prowadzą do odkładania zbędnych kilogramów. Zimą, gdy owoce nie są powszechnie dostępne, można słodycze zastąpić bakaliami i orzechami.
- Estetyka przygotowania posiłków – ponieważ „jemy oczami”, zadbaj o to, żeby przygotowane przez Ciebie posiłki były kolorowe i apetyczne.
- Włącz do diety oliwę z oliwek – jest ona bardzo bogata w witaminy z grupy A, D, E oraz K. M
- Używaj ziół i przypraw – bazylia, tymianek, majeranek, kardamon, curry, gałka muszkatołowa, pieprz nadadzą potrawom smaku. Warto nimi zastąpić sól, która w nadmiarze szkodzi.
- Ogranicz spożycie tłuszczu, zwłaszcza zwierzęcego zamieniając go na tłuszcze roślinne, oraz tłustych potraw i mięs, które należy zamieniać na drób, ryby, chude gatunki mięsa i chude wędliny. Zamiast czerwonego mięsa jedz drób.
- Unikaj używek – wiadomo, że palenie szkodzi.
- Zapomnij o fast foodach – w pracy, na uczelni czy w szkole zastąp je zdrowymi lunchboxami zawierającymi, np. sałatkę.
- Czytaj etykiety – rób zakupy świadomie. Gdy czytanie etykiet wejdzie Ci w nawyk, będziesz miał wpływ na to co jesz, a dzięki temu
będziesz mógł odżywiać się zdrowo.
Powyższe zasady to oczywiście tylko ogólne normy, ale ich wprowadzenie w życie i aktywność fizyczna, pozwolą nam na zdrowsze, bardziej aktywne i szczęśliwsze życie.
Zachęcamy do obejrzenia filmu:
https://www.youtube.com/watch?v=DF4znGEcBPU
Przygotowały: p. D. Kowalik i p. A. Kita