Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej

Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej

Wiedza o żywności i żywieniu oraz ich wpływie na zdrowie człowieka jest ogromna i podlega stałej ewolucji i zmianom. Dlatego również Piramida co pewien czas podlega pewnym modyfikacjom. Aktualna Piramida jest odpowiedzią na zalecenia WHO, zawiera w sobie ideę „Mniej cukru, soli i tłuszczu, więcej błonnika”.

Ostatnie badania wskazują ponad wszelką wątpliwość, że warzywa i owoce powinny być podstawą naszego żywienia. Dostarczają bowiem wielu bezcennych składników (mineralnych, witamin, polifenoli) i w istotny sposób zmniejszają zachorowalność i umieralność na choroby układu krążenia, cukrzycę i nowotwory oraz wydłużają długość życia człowieka. Z tych powodów warzywa i owoce w Piramidzie Zdrowego Żywienia 2016 znalazły się u jej podstawy.

Drugą ważną zmianą jest umieszczenie w Piramidzie ziół, które nie tylko poprawiają smak potraw, dostarczając jednocześnie wielu prozdrowotnych składników, lecz także mogą pomóc w redukcji spożycia soli. Można nimi bowiem zastąpić sól kuchenną, która jest traktowana jako „cichy zabójca” i w dużej mierze odpowiada za zawały serca i udary mózgu.

Poza żywieniem dla naszego zdrowia bardzo ważna jest codzienna aktywność fizyczna, co najmniej 1 godzina dziennie. Łącznie z dobrze zbilansowanym żywieniem pozwala zapobiec rozwojowi bardzo niebezpiecznej dla naszego zdrowia zarówno nadwagi, jak i otyłości.

ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA

  1. Spożywaj posiłki regularnie (5 posiłków co 3-4 godziny).
  2. Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej i w jak największej ilości, co najmniej połowę, tego co jesz (pamiętaj o właściwych proporcjach: 3/4 – warzywa i 1/4 – owoce).
  3. Spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
  4. Codziennie spożywaj co najmniej 3 – 4  szklanki mleka (możesz je zastąpić jogurtem, kefirem i – częściowo – serem).
  5. Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg/tyg.). Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.
  6. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych (zastępuj je olejami roślinnymi).
  7. Unikaj spożycia cukru i słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).
  8. Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niską zawartością soli (używaj ziół – mają cenne składniki i poprawiają smak).
  9. Pamiętaj o piciu wody, co najmniej 1,5 l dziennie  oraz myj zęby po jedzeniu.
  10. Nie spożywaj alkoholu.
  11. Wysypiaj się, aby Twój mózg mógł wypocząć.
  12. Bądź codziennie aktywny fizycznie co najmniej godzinę dziennie.

Proponowany film do obejrzenia:

https://www.youtube.com/watch?v=i1gS-QCEafU

Artykuł opracowali: wychowawcy grupy IA

 

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.