Banan – kto powinien go jeść, a kto unikać? Właściwości banana.
Banany to prawdziwa skarbnica potasu, którego wartości odżywcze dla organizmu odkryto już tysiące lat temu. To jeden z najpopularniejszych owoców skrywający w sobie o wiele więcej cennych minerałów i witamin. Sprawdzamy, co tak naprawdę kryje się w bananie, a także ile ma kalorii.
Banany prawdopodobnie były uprawiane już 7000 lat temu na terenach Malezji i Indii. Następnie pojawiły się w Afryce, gdzie wciąż stanowią główny produkt eksportowy. Banany do sprzedaży zrywane są niedojrzałe, w takim stanie lądują na statkach, gdzie w trakcie drogi dojrzewają. Z tego względu owoce znajdujące się w Europie nie posiadają aż tylu witamin i minerałów jak te, które dojrzewają w naturalnych warunkach.
Co ciekawe, nazwa pochodzi od arabskiego słowa „banan” oznaczającego „palec” nawiązującego do kształtu owocu. Banany to owoce tropikalne, które z botanicznego punktu widzenia traktowane są jako jagody.
Wielkość banana najczęściej nie przekracza 15 cm, chociaż zdarzają się przypadki osiągające nawet 30 cm długości. Owoce banana różnią się w zależności od gatunku: stopniem mączystości, zawartością cukru i zastosowaniem.
Banan — wartości odżywcze
W bananie znajdziemy przede wszystkim witaminy i minerały: witaminę A, witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę E, witaminę K, wapń, potas, magnez, fosfor.
Banan — prozdrowotne właściwości
Wiele osób zastanawia się, czy banany są zdrowe. Okazuje się, że dzięki odpowiedniej zawartości witamin, minerałów, a także innych substancji odżywczych (pektyn czy przeciwutleniaczy), banany powinny znaleźć się w codziennym menu każdej osoby. Wystarczy wymienić tutaj anemików czy diabetyków, dla których najlepszym rozwiązaniem są niedojrzałe banany. Ponadto te owoce pomagają schudnąć, a także mogą poprawiać samopoczucie. Wiele osób zastanawia się, czy banany są zdrowe. Okazuje się, że dzięki.
Banany a anemia
Banany pomagają również w walce z anemią — wszystko dzięki dużej zawartości żelaza, które ma znacząca rolę w budowie czerwonych krwinek. W jego składzie znajduje się także fruktooligosacharyd, który jest prebiotykiem wspomagającym wzrost pożądanych bakterii w jelicie grubym.
Banan reguluje pracę przewodu pokarmowego, zwiększa wchłanianie składników odżywczych, a także odgrywa ważną rolę w profilaktyce chorób.
Banan a zdrowe oczy
W bananie znajdziemy wiele cennych przeciwutleniaczy oraz karotenoidów, które pomagają zmniejszyć takie dolegliwości w obrębie oka jak ślepota nocna, zaćma czy jaskra. Ponadto pomagają w walce z różnymi zwyrodnieniami.
Czy banan poprawia samopoczucie?
Okazuje się, że banan zawiera dopaminę, która pozytywnie wpływa nie tylko na nastrój, ale poprawia również pamięć. W owocu znajdziemy także witaminę B6, a także magnez, które pomagają się zrelaksować. Banan jest również cennych źródłem tryptofanu, który rozkładając się w organizmie, uwalnia serotoninę nazywaną hormonem szczęścia.
Banany — wspomaganie odporności
W tym wypadku najważniejsze są dwie witaminy, które wchodzą w skład banana: witamina A oraz witamina E, a także witamina B6. Wśród ich cennych właściwości znajdziemy zwalczanie wolnych rodników, które mogą osłabić układ odpornościowy, a także czynny udział w produkcji przeciwciał i czerwonych krwinek.
Banany świetnie się sprawdzają jako prebiotyki, dlatego warto po nie sięgać w trakcie kuracji antybiotykami.
Ile kalorii ma banan?
Jeden średni banan posiada zaledwie ok. 90 kcal i prawie żadnych tłuszczy. Dodatkowo mają w sobie dużą ilość błonnika ułatwiający trawienie. Błonnik sprawia, że jesteśmy syci przez dłuższy czas, ponieważ spowalnia wydzielanie greliny (hormon głodu), dlatego to idealne rozwiązanie na przekąskę w ciągu dnia. Średni banan (100 g – 90 kcal) dostarcza ok. 1.1 g białka, 23 g węglowodanów, 0.3 g tłuszczu, 12,2 g cukru i 2.6 g błonnika.
Teraz przechodzimy do gotowania. Dzisiaj przygotujemy lekki deser bananowy
Lekki deser bananowy
Składniki:
margaryna Kasia 125 gramów
6 sztuk bananów
4 opakowania galaretki cytrynowej
sok z 1 cytryny
1 opakowanie biszkoptów podłużnych
Przygotowanie krok po kroku:
Krok 1
Kasię rozpuść w rondelku razem z 1/2 szklanki wody.
Krok 2
Gdy się zagotuje, wsyp 2 galaretki i mieszaj, aż się rozpuszczą.
Krok 3
Cztery banany zmiksuj razem z sokiem z cytryny i połącz z przestudzoną masą cytrynową.
Krok 4
Pozostałe galaretki rozpuść w połowie podanej na opakowaniu wody i odstaw do przestygnięcia.
Krok 5
Tortownicę o średnicy 22cm wyłóż podłużnymi biszkoptami.
Krok 6
Na biszkopty wyłóż masę banano-cytrynową i odłóż na chwilę do lodówki, by masa zastygła.
Krok 7
Pozostałe banany pokrój w plasterki, ułóż na masie i zalej tężejącą galaretką.
Krok 8
Gotowy deser odłóż na 2 godziny do lodówki, by dobrze stężał.
źródła:
https://www.medonet.pl/zdrowie,banan—kto-powinien-go-jesc–a-kto-unikac–wlasciwosci-banana, https://www.przepisy.pl/przepis/lekki-deser-bananowy
przygotowały w ramach RMI: A. Jóźwik, A. Płachta, E. Wiejak
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.