Ciasteczka dla dużych i małych.
Ciasteczko to takie ciasto w miniaturze. Niby często niepozorne, ale potrafi zaskoczyć smakiem jak porządny kawałek torcika.
Ich rozmaitość dorównuje różnym typom ciast.
Nasza propozycja to amoniaczki
Składniki:
500g mąki pszennej
150 g margaryny
100 g smalcu
2 jajka
½ szkl. cukru
2 łyżeczki amoniaku
3 łyżki śmietany
Wykonanie :
Wszystkie składniki zagniatamy na stolnicy.
Powstałe ciasto wałkujemy i wycinamy ciasteczka: baranki i nie tylko wg upodobań.
Upieczone i wystudzone ciasteczka lukrujemy.
Lukier:
½ szkl. cukru pudru dodać sok z ½ cytryny dokładnie rozwiercić (wiercić ok.10 min.)
Materiał przygotowała: D. Kowalik i A. Ligiencka
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.