– Pieczarki zmniejszają apetyt, hamują wchłanianie tłuszczów.
– Ekstrakt z pieczarek ma właściwości antynowotworowe.
– Pieczarki obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi.
– Pieczarki wzmacniają odporność.
– Pieczarki to dobre naturalne źródło witaminy D.
– Pieczarki to naturalne źródło kwasu foliowego (floacyny).
– Pieczarki mają rewelacyjny wpływ na zdrowie człowieka – twierdzą naukowcy. Niezależne od siebie badania dowiodły, że obecność pieczarek w diecie pomaga m.in. w odchudzaniu, wzmacnia odporność, wspomaga układ krążenia. Pieczarki zmniejszają apetyt, hamują wchłanianie tłuszczów. Ekstrakt z pieczarek ma właściwości antynowotworowe Pieczarki obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi Pieczarki wzmacniają odporność.
– Ze względu na wyjątkowe właściwości prozdrowotne, pieczarki zaliczono do tzw. żywności funkcjonalnej. Oprócz wartościowego białka (zawiera prawie wszystkie aminokwasy), dobrze przyswajalnych węglowodanów i tłuszczów (w tym korzystnych dla zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), pieczarki są dobrym źródłem potasu, miedzi, selenu, zawierają jod, błonnik, witaminę A, E, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), a nawet witaminę D.
– Są niskokaloryczne (100 g to zaledwie 22 kcal), zawierają mało tłuszczu, sporo błonnika (ok. 10 proc. suchej masy grzyba) i wody (nawet 80 – 90 proc.), co zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Dodatkowo, pod względem odżywczym pieczarki są pełnowartościowym produktem
– Antyrakowe działanie grzybów od dawna znane są medycynie Wschodu.
– Badania laboratoryjne wykazały, że dieta bogata w grzyby przyczynia się do obniżenia poziomu szkodliwego cholesterolu (LDL) we krwi. Dodatkowo dzięki obecności potasu (100 g pieczarek zaspokaja 10 proc. dziennego zapotrzebowania na potas) i niskiej zawartości sodu wpływają na obniżenie ciśnienia krwi, zmniejszając tym samym ryzyko udaru i zawału serca. Układ krążenia wspomaga również miedź obecna w pieczarkach.
– Badania przeprowadzone na Florida State University wykazały, że codzienna porcja grzybów wzmacnia odporność i poprawia zdolności samonaprawcze organizmu. Jest to zasługa m.in. selenu (100 g pieczarek zaspokaja 17 proc. zapotrzebowania na selen osoby dorosłej). Ten składnik mineralny wpływa na zwiększenie się liczby przeciwciał a także hamuje namnażanie się drobnoustrojów chorobotwórczych.
– Witamina D jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania wapnia i fosforu i co za tym idzie do budowy i utrzymania zdrowia kości – zapobiega osteoporozie i chorobom stawów, chroni przed osłabieniem mięśni, zmniejsza ryzyko alergii.
– Niedobór kwasu foliowego powoduje zahamowanie wzrostu i odbudowy komórek organizmu, anemię, zaburzenia trawienia, niedożywienie, biegunkę, zmniejszenie apetytu, stany zapalne błony śluzowej jamy ustnej i języka, bóle głowy.
Materiał przygotowała: p.M.Żydek
https://www.youtube.com/watch?v=1-O0G1nYDag – potrawy z pieczarek
https://www.youtube.com/watch?v=WKCe15RLlHU – lubelskie specjały
https://www.youtube.com/watch?v=IT0sbA xxOo&list=RDCMUCMx6M2HYzJNyZ1sbstea8Mw&index=2 – uprawa pieczarki w domu
https://www.youtube.com/watch?v=hUJ3H10hH6o Wysyp Pieczarek | uprawa w domu
https://www.youtube.com/watch?v=oAttlFgQ2hY walory zdrowotne
Źródło: https://gotowanie.onet.pl/porady/pieczarki-czy-sa-zdrowe-wlasciwosci-pieczarek/rymwqkp#slajd-6
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.