SEKCJA EKOLOGICZNA ZAPRASZA DO POZNAWANIA WARTOŚCI ODŻYWCZYCH WARZYW.

SEKCJA EKOLOGICZNA ZAPRASZA DO POZNAWANIA WARTOŚCI ODŻYWCZYCH WARZYW.

Buraczki – choć często niedoceniane – powoli wracają do łask i częściej trafiają na nasze stoły. Niepozorne warzywo jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Buraki obniżają ciśnienie i wzmacniają odporność, a ponadto buraki możemy przyrządzić na wiele sposobów.
Buraki nie zawierają dużej ilości żelaza, ale są idealnym środkiem krwiotwórczym. Dodatkowo buraki mogą zapobiegać anemii. Niektórzy twierdzą, że buraki wspomagają leczenie białaczki.  Dzięki bogactwu witamin i minerałów są cenionym składnikiem  farmaceutycznym, a nawet surowcem kosmetycznym.
Grupa barwników, które zawierają buraki to bardzo mocne przeciwutleniacze, które powodują, że tlen jest znacznie lepiej przyswajany przez komórki .Dlatego lekarze uważają, że buraki wpływają bardzo pozytywnie na układ krwionośny. Innym składnikiem, który w dużych ilościach zawierają buraki, jest kwas foliowy. Jest to kwas, który powinna zażywać nie tylko kobieta w ciąży, ale także kobieta ją planująca. Kwas foliowy, który zawierają buraki, warunkuje właściwy rozwój płodu, a także jest czynnikiem, dzięki któremu z krwi eliminowana jest homocysteina. Buraki mają bardzo mało kalorii – tylko 38 kcal w 100 g produktu. Jest za to bogaty w witaminy i minerały. Korzeń buraka zawiera witaminy C, B1, kwas foliowy, witaminę A oraz beta-karoten. W burakach znajdziemy w nim również bardzo dużo różnych składników mineralnych, m.in. wapń, potas, mangan, magnez, miedź, fluor oraz sód. Zawiera również dwa rzadko występujące składniki: rubid i cez.

Zapoznajmy się z walorami smakowymi  buraczków i wprowadźmy je do jadłospisu w różnych postaciach.

Wykonaj potrawę z zastosowaniem buraczka i załącz zdjęcie pod publikacją. Zaprezentuj swoją pracę.

ŹRÓDŁO – https://zywienie.abczdrowie.pl/buraki-wlasciwosci
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=BURACZKI+PRZEPISY
https://www.facebook.com/zdrowiebezlekow/posts/1434035176986355 – zakwas
Opracowała Maria Żydek

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.