Czas przymusowej izolacji domowej spowodowany pandemią nie musi być bezproduktywny i nie musi wypełniać go nuda, wręcz przeciwnie, może przyczynić się do odkrycia naszych pasji, a nawet ukrytych talentów. Podejmijcie wyzwanie! Zróbcie coś, na co zawsze jakoś brakowało Wam czasu, eksperymentujcie, poszukujcie…
Myślę, że tak jak większość ludzi na świecie Wy również, podczas przymusowej izolacji, spędzacie dużo więcej czasu w kuchni pomagając mamie lub samodzielnie wykonując ulubione potrawy. Może warto zaryzykować realizację jakiegoś niekonwencjonalnego przepisu lub wykonać danie, na które zawsze mieliście ochotę, popisowy numer swojego ulubionego szefa kuchni lub cudo z książki kulinarnej albo strony w Internecie. Być może zawsze chcieliście wykonać swoje ulubione danie z dzieciństwa autorstwa swojej Babci. Jestem przekonana, że jeśli zapytacie Babcię o ten przepis lub poprosicie o pomoc i wspólne wykonanie przysmaku z pewnością sprawicie jej ogromną przyjemność.
A jeśli uda Wam się osiągnąć ten kulinarny sukces, czy nie byłoby warto podzielić się nim z innymi? Wtedy naprzeciw Waszym potrzebom wychodzi fotografia kulinarna, dziedzina, która tylko czeka abyście skorzystali z wachlarza jej możliwości.
Każdy z nas fotografuje nieco inaczej, mamy swój styl, sposób kreowania zdjęcia. Niektórzy wolą kadry jasne, inni mają bardziej mroczną manierę, jednak w fotografii kulinarnej wszyscy musimy kierować się jedną podstawową zasadą- jedzenie musi wyglądać przepysznie, zachęcać do jego konsumpcji, ma stać się reklamą naszego kulinarnego arcydzieła.
Kiedy wykonujemy zdjęcia żywności, musimy kierować się takimi samymi zasadami fotografii, jakie obowiązują w każdym innym jej gatunku. Jeśli chcesz wykonać profesjonalne zdjęcie, poprawne technicznie i artystycznie musisz znać rolę świateł i cieni, kompozycji i przysłony, czułości i balansu bieli, a także wielu innych kluczowych czynników. Ale możesz mi wierzyć, nawet za pomocą smartfonu można wykonać piękne zdjęcie. Podstawą jest oczywiście Wasza wrażliwość i światło!
Większość profesjonalnych fotografów kulinarnych wykorzystuje tzw. światło zastane i nie stosuje dodatkowych lamp, jako wspomagaczy używa jedynie różnego rodzaju blend, które odbijając promienie słoneczne pod odpowiednim kątem, doświetlają wybrane fragmenty wybranej kompozycji. Jednym słowem- wykorzystuj światło dzienne.
Następnym ważnym aspektem jest kadr i kąt pod jakim wykonujemy fotografię. Należy szukać kadru, w którym nasze fotografowane danie wyglądać będzie najkorzystniej. Zwróć uwagę co znajduje się na drugim planie Twojego zdjęcia, czy tło jest odpowiednie, czy dobrze się komponuje. Niemniej ważne są dodatki, czyli zastawa, tekstylia, które wykorzystacie do zrobienia niepowtarzalnych ujęć. Waszego dużego wyczucia estetycznego wymagają także aranżacje wykonane tak, by były zgodne z zasadami artystycznej kompozycji.
To wszystko są składowe Waszego sukcesu w dziedzinie fotografii kulinarnej, który bez wątpienia jest w Waszym zasięgu!
Warto zapoznać się z praktycznymi radami dotyczącymi kulinarnych kadrów. Znajdziecie je w dedykowanych temu tematowi artykułach w Internecie. Poniżej zamieszczam kilka linków do opracowań, którymi możecie się zainspirować.
https://fotoblogia.pl/649,jak-fotografowac-jedzenie-smartfonem
https://pyzamadeinpoland.pl/2017/07/robic-lepsze-zdjecia-jedzenia/
https://poprostupycha.com.pl/przepis/fotografowanie-jedzenia-rola-smartfona-w-pasji-blogera/
Mam nadzieję, że rozbudziłam w Was pasję do fotografii kulinarnej.
Materiał przygotowała: A.Filipek
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.