Nie od dziś wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, daje nam spory zastrzyk energii do nauki i pracy na cały dzień, wpływa na prawidłowy rozwój organizmu.
Mając to na uwadze, po raz kolejny obchodziliśmy Dzień Zdrowego Śniadania, który w tym roku przypada na 8 listopada. Naszą akcję poprzedziły zajęcia grupowe na których szukaliśmy odpowiedzi na pytania: Kiedy najlepiej jeść śniadanie?, Jakie produkty wybierać? oraz konkurs na plakat propagujący ideę zdrowego śniadania.
We wtorek rano wszyscy spotkaliśmy się na wspólnym, zdrowym śniadaniu. Biorąc pod uwagę, że nasi wychowankowie mają różne upodobania kulinarne zgromadziliśmy na naszym stole wiele zdrowych produktów. Do wyboru były m.in. płatki kukurydziane, musli, mleko, owoce, bakalie, ziarna zbóż, ser żółty, wędlina, jajka ze szczypiorkiem oraz warzywa: świeże pomidory, papryka, rzodkiewka, sałata, kiełki słonecznika. Młodzież miała możliwość skomponowania najważniejszego posiłku dnia, ze swoich ulubionych produktów. Podczas porannego biesiadowania wychowankowie, po raz kolejny przekonali się, że warto dbać o prawidłową dietę i każdego dnia pamiętać o zdrowym śniadaniu.
To najlepszy start w nowy dzień.