Truskawki to jedne z ulubionych owoców Polaków. Nie tylko świetnie smakują, ale również mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Przy zaledwie 49 kaloriach na filiżankę, stosunkowo niskiej zawartości cukru, dobrym źródle błonnika pokarmowego i licznym korzyściom zdrowotnym, truskawki są jednym z najbardziej odżywczych owoców i najbardziej cenionymi owocami świata. Tą szczególną pozycję zawdzięczają wielu swoim właściwościom, takim jak : doskonały smak, przyjemny zapach, delikatność i soczystość oraz możliwość konsumpcji w stanie świeżym a także jako różnego rodzaju przetwory i mrożonki. Trudno wyobrazić sobie czerwiec bez truskawek.
A jeszcze trudniej wyobrazić sobie to, że jeszcze 300 lat temu takich dużych, soczystych truskawek, jakie znamy, nie było nawet na świecie. Truskawka to stosunkowo młody ,, wynalazek, ,, i w porównaniu z innymi roślinami gości na naszych stołach dość krótko. Pierwsze kroki w tym kierunku poczynili Francuzi, którzy w XIV wieku zaczęli uprawiać w swoich ogródkach poziomki pospolite, po nich w XVI wieku przyszła kolej na poziomki wysokie. W XVII wieku z amerykańskiej Virginii została sprowadzona do Europy poziomka wirginijska. Ten gatunek odznaczał się wysoką odpornością na mróz. Przełom nastąpił na początku XVIII wieku, kiedy to francuski szpieg ( ! ) w 1714 roku przywiózł z Chile do Francji poziomkę chilijską. I tak naprawdę to, że mamy truskawki takie jak teraz zawdzięczamy przypadkowi. Otóż te dwa ostatnie gatunki poziomek skrzyżowały się same kiedy były uprawiane obok siebie. Samo jednak udane skrzyżowanie dwóch gatunków to nie był jeszcze koniec prac. Pałeczkę przejęli Anglicy, którzy prowadząc dość zawiły proces hodowli otrzymali ostateczną wersję truskawki i szereg jej odmian.
A korzyści jakie daje nam jedzenie truskawek są następujące : odkwaszają one organizm, zmniejszają ryzyko chorób serca, mają działanie odchudzające, chronią przed nowotworami, łagodzą stany zapalne, usprawniają system odpornościowy, obniżają ciśnienie krwi. Badania łączą również spożycie truskawek ze zdrowiem oczu, ze zdrowiem neurologicznym, z ochroną przed uszkodzeniem skóry, a nawet ze zmniejszonym bólem stawów.
Truskawki to doskonałe źródło witaminy C, lepsze nawet niż cytrusy. Znajdziemy tam witaminy z grupy B : B2, B3 (niacynę ), B6 a także wit. A i wit. E oraz szereg składników mineralnych, w tym fosfor i krzem ( wzmacniają kości, korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie ), magnez ( odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego ), mangan ( zapobiega zmęczeniu i poprawia pamięć ), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki zawierają również bromelinę ( enzym ułatwiający spalanie tłuszczu ), fitocydy ( o działaniu bakteriobójczym ), antocyjany ( o właściwościach przeciwzapalnych ) – to dzięki nim truskawki mają intensywny czerwony kolor. Truskawki to w 90% woda, poza nią owoce zawierają sporo błonnika, węglowodanów i białka.
Właściwości lecznicze truskawek :
1. Regulują poziom cukru we krwi.
Jedzenie truskawek hamuje wzrost poziomu cukru we krwi. Aktywizują one białka chroniące przed chorobami układu krążenia, ale i zmianami poziomu cukru we krwi.
2. Chronią przed rakiem.
Owoce zawierają kwas elagowy, który ma działanie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia układ immunologiczny oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a także powoduje obumieranie już powstałych.
3. Obniżają poziom ,, złego ,, cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko zawału.
Jedzenie truskawek utrzymuje wskaźnik dobrego cholesterolu na stałym poziomie, wpływa na wzrost liczby antyoksydantów we krwi, wzmacnia system odpornościowy. Czynniki te obniżają ryzyko miażdżycy, zawału i innych chorób krążenia, chronią przed chorobami serca.
4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii.
Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie wpływają na pracę nerek i wątroby. Obniżają kwasowość moczu. Posiadają właściwości odkażające i bakteriobójcze, co sprawia, że oczyszczają nasz organizm z toksyn. Przyspieszają pracę jelit i regulują procesy trawienne. Oczyszczają jelita z resztek pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i przyspieszając przemianę materii.
5. Liście truskawek odkażają rany.
Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.
6. Pielęgnują naszą skórę.
Olej uzyskany z pestek truskawek, tłoczony na zimno stosowany jest w kosmetyce do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, ale też trądzikowej. Olej ten działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Wygładza drobne zmarszczki, ujędrnia skórę, reguluje wydzielanie sebum.
7. Wybielają zęby.
Działanie wybielające zawdzięczają obecności kwasu jabłkowego, zapobiegają również osadzaniu się kamienia nazębnego.
8. Wpływają korzystnie na przyswajanie żelaza.
W związku z tym poleca się je wegetarianom i osobom jedzącym mało mięsa, aby po spożyciu bogatych w żelazo warzyw zaraz zjeść garść truskawek.
9. Działają ochronnie na szkodliwe promienie UV.
Naukowcy wykazali, że ekstrakt z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniowymi, do których prowadzić może ekspozycja na słońce.
10. Spowalniają procesy starzenia się mózgu.
Polifenole występujące w truskawkach działają przeciwzapalnie, chronią przed chorobami wyniszczającymi mózg ( jak demencja czy choroba Alzheimera ), poprawiają pamięć, zdolność koncentracji i uczenia się. Zapewniają również usuwanie substancji toksycznych z mózgu, co jest niezmiernie ważne w zachowaniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.
Chyba jedyną wadą truskawek jest to, ze mogą powodować uczulenia. Objawy to pokrzywka, czasem biegunka. Reakcji alergicznej na salicylany może towarzyszyć duszność, napady kaszlu, opuchlizna twarzy i kończyn. Poza tym truskawki są łatwo dostępne i bardzo powszechne w naszym kraju, sezon zaczyna się pod koniec maja i trwa przez cały czerwiec. Można się nimi zajadać bez końca, albo wykorzystać w kuchni na niezliczone sposoby do deserów, wypieków, koktajli, soków czy przetworów do domowej spiżarni.
Smacznego ! ! !
Materiał przygotowała: M. Kozieł
Materiały źródłowe :
Zdjęcia – grafika Google.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.