Nasza placówka przystąpiła po raz kolejny do IX edycji– ogólnopolskiej kampanii, autorstwa Fundacji Dobre Życie, organizowanej od 2009 roku pt. „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2017”
Jak każdego roku chleb był głównym bohaterem wieczoru. Pięknie wypieczony z bogatym wnętrzem prezentował się okazale. W tym roku towarzyszyły mu kasze, różnego rodzaju i pod różną postacią. Niedoceniane przez młodzież w codziennym menu zaskoczyły wszystkich.
Kasze są jadalnymi nasionami zbóż dostępnymi często w lekko rozdrobnionej postaci, albo pozbawionymi wyłącznie twardej łuski. Kasza jest produktem z pełnego ziarna zawierającym łuski i zarodki, dlatego jest bogata między w witaminy i składniki mineralne. Grubsze kasze (np. kasza gryczana) zawierają dużo błonnika regulującego pracę jelit oraz wchłaniającego nadmiar cholesterolu. Kasze są również bogate w rutynę – bioflawonoid wzmacniający naczynia krwionośne.
Na temat zdrowotnych właściwości kasz młodzież przygotowała krótką ale treściwą prezentację. Wszyscy uczestnicy mogli się dowiedzieć która z kasz jest dla nich najlepsza. Podsumowaniem informacji był Quiz sprawdzający. za prawidłowe odpowiedzi młodzież otrzymywała nagrodę.
Podsumowaniem zajęć była degustacja przygotowanych potraw. Potrawy z kasz to między innymi pasztet z kaszy gryczanej, kotleciki z kaszy jęczmiennej, sałatka z kasząygryczanej, ciasto Stefania z kaszy mannej, kulki Rafaello i placuszki z kaszy jaglanej, zapiekana kasza jaglana z jabłkami.
Zajęcia podsumowała pani wicedyrektor D. Kaczorowska
Organizatorki: panie D.Kowalik, A. Ligiencka, E. Wiejak, A. Jóźwik
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.