Nasza placówka po raz kolejny przystąpiła do X edycji– ogólnopolskiej kampanii, autorstwa Fundacji Dobre Życie, organizowanej od 2009 roku pt. „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2018”
Jak każdego roku chleb był głównym bohaterem wieczoru. Pięknie wypieczony z bogatym wnętrzem prezentował się okazale.
W tym roku towarzyszyły mu ziemniaki, różnego rodzaju i pod różną postacią. Niedoceniane przez młodzież w codziennym menu zaskoczyły wszystkich.
…kartofle, pyry, bałabony, grule — nieistotne jak i gdzie nazywane, najważniejsze by wiedzieć, że nie odpowiadają za nasze zbędne kilogramy!Ziemniaki są łatwostrawne, a zawarte w nich substancje odżywcze są łatwo przyswajalne. Ziemniaki są źródłem błonnika pokarmowego, który ułatwia trawienie, poprawia perystaltykę jelit, zwiększa objętość treści pokarmowej dając uczucie sytości, pomaga w walce z nadwagą i obniża poziom cholesterolu. Dzięki zawartości błonnika ziemniaki pomagają przy problemach z trawieniem. Można by o nich pisać i pisać, kto chce się więcej dowiedzieć odsyłamy do internetu.
Podsumowaniem zajęć była degustacja przygotowanych potraw. Wszystkie zostały zjedzone ze smakiem, wszyscy już czekają i zastanawiają się jakie produkty zajmą honorowe miejsce obok chleba w przyszłym roku. Do zobaczenia!
Organizatorzy: Dorota Kowalik, Aneta Ligiencka
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.