Nasza placówka po raz kolejny przystąpiła do XI edycji– ogólnopolskiej kampanii, autorstwa Fundacji Dobre Życie, organizowanej od 2009 roku pt. „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2019”
Jak każdego roku chleb był głównym bohaterem wieczoru. Pięknie wypieczony z bogatym wnętrzem prezentował się okazale.
W tym roku towarzyszył mu makaron, różnego rodzaju i pod różną postacią.
Makaron otrzymywany jest przez wysuszenie odpowiednio uformowanego ciasta z mąki, jaj i soli. Za ojczyznę makaronu uważa się od dawien dawna Włochy, jednak archeolodzy odkryli ślady najstarszego makaronu w Chinach. Dziś makaron znany i wykorzystywany jest na całym świecie i stanowi podstawowy składnik w prawie każdej kuchni. Kupując makaron, należy zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Pierwszą jest kolor makaronu – powinien być żółty lub kremowy bez żadnych plamek i przebarwień. Druga rzecz, na którą należy zwrócić uwagę, to szklista powierzchnia oraz odporność na złamanie, ponieważ makaron nie może być zbyt kruchy.
Nasza młodzież poznała tajniki produkcji makaronu na zaprezentowanym filmie, następnie Paulina przybliżyła wszystkim zebranym właściwości i rodzaje makaronów. Informacje poparte były prezentacją.
Następnie młodzież została zaproszona do udziału w warsztatach – Samodzielnego przygotowania makaronu. W ciągu całego tygodnia młodzież z innych grup będzie przygotowywać potrawy z MAKARONEM. Już nie możemy się doczekać.
Organizatorzy: D. Kowalik i A. Ligiencka
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.