W tym roku młodzież z Internatu przy SOSW oraz uczniowie Branżowej Szkoły Usługowej I stopnia kształcący się w zawodzie kucharz brali udział w obchodach „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2022”.
Głównymi bohaterami tej kampanii były warzywa dyniowate.
W XIV edycji chcieliśmy wyróżnić i podkreślić walory zdrowotne i smakowe tych warzyw.
Dynia na przełomie września i października jest królową naszych ogrodów i stołów.
W internacie młodzież przez cały tydzień promowała zdrowy styl życia wykorzystując warzywa dyniowate.
1. Podczas zajęć kulinarnych młodzież przygotowała frytki z dyni
2. Były też degustacje innych warzyw dyniowatych.
3. Niektórzy podeszli ambitnie do poznania tematu i rozwiązywali krzyżówki.
4. Były też i słodkości – muffinki z dyni – pyszne!!!!!
5. Dnia 20.10. przygotowaliśmy zajęcia podsumowujące nasz bogaty i bardzo pracowity tydzień.
Młodzież poznała rodzaje, właściwości odżywcze oraz możliwości uprawy warzyw dyniowatych. Na podstawie zdobytych informacji rozwiązali Quiz a na koniec warsztatów wszyscy z wielkim apetytem degustowali chleb dyniowy z pesto z dyni oraz wcześniej przygotowane muffinki.
„Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2022” zorganizowali:
wychowawcy internatu: Dorota Kowalik i Aneta Ligiencka oraz nauczyciele branży gastronomicznej: Monika Wójcik, Michał Pawlak i Ewa Kożuszek
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.