Zioła w domu zawsze warto mieć i te suszone i świeże. Oczywiście zdrowsze są świeże takie jak: natka, pietruszki, szczypiorek, bazylia, rozmaryn, kolendra. Pięknie pachną i są bardziej trwałe niż te kupione w supermarketach, gdzie uprawia się je metodą hydroponiczną w wielkich halach z korzeniami zanurzonymi tylko w wodzie.Zioła jeżeli kupimy w sklepie, przesadzamy do ceramicznych doniczek (uprawiamy własne też w nich), gdyż plastik mocno nagrzewa się, co może doprowadzić do sparzenia korzeni.
Natkę pietruszki można wyhodować odcinając górną część korzenia i włożenie jej do doniczki z ziemią(tak, żeby część wystawała)
Zioła o liściach grubych trzymamy w słonecznym miejscu(rozmaryn, tymianek), a o liściach delikatnych(natka pietruszki, bazylia, kolendra) w półcieniu. Te o grubych liściach podlewamy co kilka dni, a te o miękkich co drugi dzień.
I niech Wam zioła pięknie rosną i smakują również!
Materiał przygotowały: E. Paterkowska, D. Polonis
„Zioła w domu”
2020-04-30
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.