„Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta, coraz bliżej nas… .”
Tekst Coca-cola

Podczas grudniowych zajęć koła gastronomicznego, w dniu 20 grudnia 2019 r., uczniowie klas branżowej szkoły usługowej I stopnia kształcącej w zawodzie kucharz, wykonywali szopki bożonarodzeniowe z ciasta piernikowego.

Przygotowane zostały kolorowe, cieszące oczy i podniebienie pierniczki oraz dekoracyjne choinki, szopki, domki, „miski”. Zdobienie produktów uczniowie wykonywali lukrem, białym lub z dodatkiem barwników, perełkami i spożywczymi pisakami żelowymi.
Była to praca wieloetapowa, wymagająca pomysłowości, wytrwałości oraz dużej cierpliwości. Mimo trudu i zmęczenia uczniowie stwierdzili, iż warto poświęcić czas, aby efekty mogły zachwycać nasze i cudze oczy ;). Taka praca jest bardzo twórcza, rozwija naszą wyobraźnię oraz uczy cierpliwości.
Przygotowanie tak świątecznych wyrobów to nie lada wyzwanie, ale również wspaniała zabawa w ramach przygotowań do zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia.
Wykonane piernikowe słodkości zostały przekazane do Towarzystwa Przyjaciół Dzieci w Lublinie.
Zajęcia zostały przeprowadzone pod kierunkiem Pani Moniki Wójcik – nauczyciela przedmiotów zawodowych gastronomicznych.

Metryka
Autor tekstu: Monika Wójcik, Michał Pawlak
Opracowanie red.: Anna Sotirow, Elżbieta Czyżewska
Publikacja: Elżbieta Czyżewska