Uczniowie Branżowej Szkoły Usługowej I stopnia kształcący  się w zawodzie kucharz oraz młodzież z Internatu przy SOSW brali udział w obchodach „Tygodnia dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2021”.

Kampania miała na celu uświadomienie konsumentom zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie, wypiekanego tradycyjnymi metodami, jak również promowanie zdrowego stylu życia. Młodzież naszej placówki aktywnie i  z wielkim zaangażowaniem włączyła się w akcję promującą zdrowy chleb oraz racjonalne odżywianie.

W ramach „Tygodnia Dobrego Chleba i Zdrowego Stylu Życia 2021” przeprowadzono następujące przedsięwzięcia:

  • Przeprowadzono zajęcia na temat historii oraz walorów zdrowotnych i smakowych żytniego chleba na zakwasie
  • Przeprowadzono warsztaty tematyczne dotyczące zdrowego żywienia
  • Przygotowano gazetki tematyczne przedstawiające:
  1. Zasady zdrowego żywienia – Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej
  2. Ciekawostki na temat dodatków używanych do pieczenia chleba, past i humusów do smarowania pieczywa
  • Przeprowadzono test wiedzy o chlebie i zdrowym odżywianiu
  • Na zajęciach Koła Gastronomicznego dokonano wypieku pieczywa na zakwasie – tradycyjne lubelskie cebularze
  • W ramach realizacji projektu młodzież zaprezentowała swoje umiejętności z zakresu selekcjonowania informacji w internecie i wyszukała świetny film na YouTube „Rączka gotuje – swojski chleb z ziarnami, smalec z fasoli…”, który został przedstawiony na zajęciach świetlicowych
  • Każdy z uczestników mógł wziąć przepisy na chleb na zakwasie, pasty do chleba oraz recepturę na lubelskiego cebularza, które były przygotowane przez młodzież w trakcie warsztatów.

„Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2021” zorganizowali: nauczyciele branży gastronomicznej: Monika Wójcik i Michał Pawlak oraz wychowawcy internatu: Aneta Ligiencka i Dorota Kowalik 

autorzy tekstu: Monika Wójcik i Aneta Ligiencka