W poniedziałek 28 marca 2022 w naszej szkole odbyły się warsztaty kuchni żydowskiej, realizowane w ramach obchodów „80 rocznicy upamiętnienia ofiar Akcji Reinhardt”.

W przedsięwzięciu udział wzięli uczniowie szkoły branżowej wraz z nauczycielami, którzy z uwagą wysłuchali prezentacji na temat tradycji kuchni żydowskiej, nawiązującej do podziału potraw na trefne i koszerne. Następnie odbyły się warsztaty sporządzania żonkili ze słodkiego „martwego”ciasta. Kwiaty te są symbolem obchodów rocznicy Powstania w Getcie Warszawskim.

Wszyscy zgromadzeni mieli również okazję degustacji przykładowych potraw kuchni żydowskiej, takich jak: cymes, latkes, kawior żydowski, śledzie po żydowsku czy chleb przaśny.

Organizatorami warsztatów byli uczniowie klas 1kz, 2tzp, 2 kzp – uczestnicy Lubelskiej Akademii Artystycznej „Kucharz z Pasją” pod opieką pani Agnieszki Dziedzic i Katarzyny  Prościńskiej, we współpracy z panią Magdaleną Fatygą i panią Beatą Paradowską – Hordejuk.

Zapraszamy do galerii zdjęć.

Autor tekstu: Agnieszka Dziedzic