Uczniowie klasy 1kz i 2 tzp z Branżowej Szkoły Usługowej I stopnia kształcący  się w zawodzie kucharz, uczestniczyli w wycieczce przedmiotowej  do  „Dworku Jabłonna u Braci Mazur”.

Młodzież miała okazję zwiedzić restaurację, zapoznać się z wyposażeniem oraz organizacją pracy w  zakładzie. Restauracja, w oparciu o wieloletnie doświadczenie, organizuje przyjęcia weselne i inne imprezy okolicznościowe. Do dyspozycji gości znajdują się:

– sala restauracyjna, która serwuje dania kuchni tradycyjnej;

– sala balowa, mieszcząca do 300 gości, gdzie organizowane są wesela;

– sala w stylu retro, mieszcząca się w dworkowych piwnicach, przeznaczona na bardziej kameralne imprezy i bankiety.

Uczniowie uczestniczyli również w warsztatach cukierniczych, zatytułowanych: „Najnowsze trendy w dekorowaniu wypieków wielkanocnych”. Stosując profesjonalny sprzęt i akcesoria cukiernicze, wykonywali dekoracje z lukru plastycznego, polewy na babki, ozdabiali muffinki i mazurki.

Serdecznie dziękujemy panu Markowi Mazurowi, właścicielowi restauracji, za bezinteresowną pomoc w zorganizowaniu zajęć. Pani Ani i całemu zespołowi pracowników cukierni składamy podziękowania za poprowadzenie fachowych i inspirujących zajęć praktycznych, które z pewnością  przyczynią się do rozwoju pasji i zainteresowań uczniów.

Wycieczka została zorganizowana przez nauczycieli przedmiotów gastronomicznych: panią Agnieszkę Dziedzic i panią Katarzynę Prościńską.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć oraz wystawy wykonanych wyrobów znajdujących się w holu szkolnym.

no images were found

Autorka tekstu: Agnieszka Dziedzic