Uczniowie szkoły branżowej z klas: 3oz, 3kz i 3tz, kształcący się w zawodach kucharz i ogrodnik, 28 kwietnia 2022 roku uczestniczyli w zajęciach interdyscyplinarnych zorganizowanych przez  nauczycieli przedmiotów zawodowych: p. Halinę Górniak, p. Michała Pawlaka i p. Monikę Wójcik.

Celem było łączenie wiedzy z różnych dziedzin, jej aktualizowanie oraz wykorzystanie w praktycznym działaniu. Polegało to na znalezieniu punktów stycznych między przedmiotami ogrodniczymi a gastronomicznymi. Temat zajęć brzmiał: „Warzywa strączkowe w ogrodzie i na talerzu”. Realizowane zadania dotyczyły powiązanych ze sobą zagadnień z tych dwóch dziedzin, przy rozwiązywaniu których uczniowie odnosili się do różnych posiadanych umiejętności. Zajęcia zostały przeprowadzone w częściach: teoretycznej i praktycznej. W części pierwszej uczniowie wykonywali zadania znajdujące się w ponumerowanych stacjach. W tym obszarze najbardziej uczniom spodobało się ćwiczenie on-line z wykorzystaniem wygenerowanego kodu QR oraz zaszyfrowany tekst z wykorzystaniem długopisu z ultrafioletowym światłem. W drugiej części uczniowie przygotowywali zimne zakąski „na jeden kęs” z wykorzystaniem warzyw strączkowych: „Pasta z soczewicy zielonej” oraz „Sałatka z czerwonej fasoli”, a także ćwiczyli umiejętności garnirowania i serwowania potraw.

Zajęcia bardzo podobały się uczniom, byli podczas nich bardzo aktywni i zaangażowani, a zrealizowane ćwiczenia przyniosły liczne korzyści:

  • uatrakcyjnienie zajęć
  • przygotowywanie do rozwiązywania problemów w życiu codziennym i pracy zawodowej
  • pogłębianie współpracy między nauczycielami uczącymi różnych przedmiotów
  • postrzeganie związków i zależności między różnymi dziedzinami nauki

 Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z przeprowadzonych zajęć.

Autorzy tekstu: Michał Pawlak, Monika Wójcik, Halina Górniak

Komentarze są zamknięte