„Jest taki niezwykły zakątek na Polesiu Lubelskim, gdzie czas jakby zatrzymał się w miejscu”. Właśnie tam, czyli do Ośrodka Edukacji Regionalnej zwanym„Krainą Rumianku” w Hołownie, udali się w środę 28 września 2022 uczniowie naszej szkoły.  W wycieczce edukacyjnej uczestniczyło 42uczniów z 16klas. Opiekę sprawowali nauczyciele: Agnieszka Dziedzic, Magdalena Fatyga, Urszula Szczerba, Wojciech Szuper i Małgorzata Wołek.

Miejsce to jest niezwykłą wioską tematyczną, gdzie mieści się zespół dawnego budownictwa drewnianego, charakterystycznego dla Polesia Zachodniego, z wiejskim SPA, pracownią ceramiczną, tkacką, piekarską,  potańcówkami w stodole i innowacyjnym ekologicznym domem z gliny i słomy. Ideą przewodnią tego miejsca jest uprawa rumianku, z którego od lat słynie cała okolica. Uprawiane są też liczne zioła i piękne kwiaty. W „Krainie Rumianku” zwiedzający mogą doświadczyć, jak żyli, pracowali i odpoczywali nasi przodkowie. Wszystko to dzieje się w scenerii polskiej wsi, gdzie dawne obyczaje są wciąż żywe i praktykowane.

Program wycieczki obejmował warsztaty etnograficzne  „Od ziarna do chleba”, podczas których uczniowie poznali tradycyjne sposoby uprawy zboża i jego przechowywania, rodzaje tradycyjnego pieczywa i tajemnice przygotowywania zakwasu. Uczniowie uczestniczyli w młóceniu cepem, czyszczeniu ziarna, mieleniu zboża w żarnach oraz przygotowaniu ciasta i jego wypieku w piecu chlebowym wraz z degustacją pysznych rogalików.

W czasie wycieczki odbyły się również  gościnne warsztaty z udziałem uczniów z klasy 2kz i 3tzp z koła zainteresowań „Lubelskiej Akademii Artystycznej Kucharz z Pasją” o tematyce: „Artystyczne dekorowanie chlebów okolicznościowych” zorganizowane przez panią Agnieszkę Dziedzic i panią Katarzynę Prościńską. W zajęciach uczestniczyli również nauczyciele i  instruktorzy ośrodka. Kolejnym  punktem wycieczki była przejażdżka wozem drabiniastym „Strzała Polesia”, która odbywała wśród zabudowań, łąk i pól wsi Hołowno, następnie zwiedzanie wiejskiego SPA i ogrodów, wspólne biesiadowanie przy ognisku i poczęstunek. Na koniec odbyły się gry i zabawy wraz z potańcówką w stodole oraz rozstrzygnięcie konkursu na  „Najładniejszy zdobny chleb okolicznościowy” (informacja o tym w kolejnym artykule).

Składamy  serdeczne podziękowania Zarządowi Stowarzyszenia  za rzetelne przekazanie wiedzy i umiejętności uczniom,  udostępnienie strojów ludowych, a przede wszystkim za niezwykłą atmosferę i życzliwość okazaną wszystkim uczestnikom wycieczki. Z pewnością wrócimy do tego niezwykłego miejsca.

Zapraszamy do galerii zdjęć.

Organizatorzy wycieczki:

Agnieszka Dziedzic

Magdalena Fatyga

Wojciech Szuper

Autorka tekstu: Agnieszka Dziedzic