Kucharz

Charakterystyka zawodu

Kwalifikacje w zawodzie kucharz:

  • Sporządzanie potraw i napojów

Miejsca pracy kucharza:

  • podmioty gospodarcze zajmujące się prowadzeniem działalności gastronomicznej (bary, szpitale, szkoły, przedszkola, internaty, stołówki)
  • restauracje, kawiarnie, hotele,
  • zakłady gastronomiczne w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.

Do głównych zadań zawodowych wykonywanych przez kucharza należą wszystkie czynności związane z przygotowywaniem typowych potraw i napojów w różnorodnych zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych.

Niezbędna jest także umiejętność wykonywania czynności związanych z organizacją prac porządkowych, z prawidłowym przechowywaniem i magazynowaniem artykułów spożywczych, surowców, półproduktów i produktów kulinarnych.

Wymagane dokumenty, które należy złożyć w sekretariacie:

  • Orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego
  • Skierowanie z Urzędu Miasta Lublin
  • Wyniki testów gimnazjalnych
  • Świadectwo ukończenia gimnazjum
  • Skrócony odpis aktu urodzenia
  • Orzeczenie lekarza medycyny pracy o braku przeciwwskazań do wykonywania zawodu.
  • Dwie fotografie

opracowanie:
Barbara Białkowska
Elżbieta Czyżewska