Pierwsze w tym roku szkolnym warsztaty koła gastronomicznego „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej” zostały przeprowadzone7 października 2022 roku, pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów gastronomicznych: pani Moniki Wójcik oraz pana Michała Pawlaka.

W zajęciach uczestniczyli uczniowie klasy 1kz oraz absolwenci, którzy ukończyli szkołę branżową w zawodzie kucharz w czerwcu 2022 roku.

Młodzież wykonywała przekąski gorące z ciasta drożdżowego. Absolwenci przypomnieli sobie, zaś uczniowie 1 klasy zapoznali się z techniką przygotowywania tego rodzaju ciasta.

W trakcie warsztatów wykonane zostały cynamonowe bułeczki drożdżowe oraz słone wyroby drożdżowe z farszem pieczarkowym i różnymi dodatkami. W trakcie zajęć praktycznych uczniowie doskonale pracowali zespołowo, a efekty ich działań można obejrzeć w galerii zdjęć.

Autorzy tekstu: M. Pawlak i M. Wójcik