Ach, jak było słodko…..

        Nie ma to jak na własne oczy zobaczyć jak powstają cukierki a lizaki….. zrobić samodzielnie. Świetliczaki zabawiły się w małych cukierników będąc na warsztatach w Manufakturze Cukier Lukier- najmniejszej na świecie fabryce cukierków. Na początku dowiedziały się z czego powstaje karmelowa masa, skąd pochodzą barwniki do słodyczy. Dzieci obserwowały jak masę wylewano na kamienny blat, jak ją barwiono, napowietrzano, jak łączono kolory, formowano węża, z którego powstawały cukierki karmelki. Po tak bogatym wstępie dzieci same formowały tęczowe  lizaki, które razem z cukiereczkami dostały w prezencie. Oprócz słodkiej pracy miały możliwość posmakowania jeszcze ciepłych karmelków, których nigdzie indziej by nie spróbowały. Było baaaardzo słodko.

                                                                                                         Dorota Zalewska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Accessibility