Światowy Dzień Pszczół obchodzony 20 maja ustanowiony został przez ONZ w 2018 roku. Pomysłodawcą była Słowenia. W Polsce dodatkowo obchodzimy ,,Wielki Dzień Pszczół’’ w dniu 8 sierpnia.

Pszczoły zapylają wiele roślin, mają więc ogromne znaczenie dla pozyskiwania żywności nie tylko dla człowieka, ale również dla zwierząt i ptaków.W Polsce występuje ich około 470 gatunków(np. pszczolinka, obrostka letnia, murarka ogrodowa, trzmiele, pszczoła miodna oraz wiele innych), do których należą owady zapylające. Na całym świecie żyje ponad 20 000 gatunków pszczół.Ich różnorodność, różnice w budowie i różne preferencje żywieniowe umożliwiają zbieranie pyłków i nektarów z wielu różnych roślin np. murarka ogrodowa zapyla drzewa owocowe, a pszczolinka ruda ,,lubi’’ nektary i pyłki z kwiatów agrestu i porzeczki.

Z powodu m.in. braku pożywienia, niewystarczająco różnorodnego pokarmu, nadmiernego i często nieumiejętnego stosowania pestycydów, zmian w klimacie i strukturze przestrzennej miast i wsi oraz działania fal elektromagnetycznych, co roku ginie coraz więcej pszczół. Aby nasz gatunek przetrwał, potrzebuje do tego pszczół, dlatego ważne jest, aby stwarzać im dogodne warunki i dbać, by szczególnie w upalne dni, miały dostęp do świeżej wody.

Nasi uczniowie wiedzą, jak ważne są pszczoły, dlatego chętnie włączyli się do szkolnej akcji z okazji ,,Światowego Dnia Pszczół’’ i podjęli działania, mające im pomóc.

  • Uczniowie klas: 2kzp, 3kzp i 1mt wykonali poidełka dla owadów, do budowy wykorzystując m.in. materiały z recyklingu takie jak: nieużywane w domu podstawki pod doniczki, plastikowe nakrętki, kawałki drewna, polne kamyczki itp.
  • Uczniowie klasy 2ozp wybrali nasiona i rośliny do nowo powstającej rabatki z kwiatami przyjaznymi dla pszczół, którą zagospodarowali i opiekują się, wraz z opiekunem przedsięwzięcia.
  • Uczniowie klas: 1 mt i 2kzpzgromadzili i wybrali materiały oraz zdjęcia na gazetkę, którą wykonali uczniowie klasy 3kzp.
  • Uczniowie klasy 2tzpprzygotowali kolorowe hasła, dotyczące celebrowanego święta.

Przedsięwzięcie uświetnili uczniowie koła gastronomicznego „Młody kreator sztuki kulinarnej”, którzy pod opieką pani Moniki Wójcik upiekli przepyszne miodowe ciasteczka.Wszyscy pracowali bardzo intensywnie i chętnie wzięli udział w akcji.

Zapraszamy do krótkiej fotorelacji. Link poniżej.

https://www.canva.com/design/DAFBicIUpQk/C8CEXZARht6ORJtdyPlf-g/watch?utm_content=DAFBicIUpQk&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=publishsharelink