W dniu 07.10.2022 r. uczniowie klas: 2kz i 3tzp szkoły branżowej kucharz, pod opieką pani Agnieszki Dziedzic i pani Agnieszki Najdy, uczestniczyli w Międzynarodowych Targach Żywności i Produktów Ekologicznych w Nadarzynie koło Warszawy.
BIOEXPO Warsaw to wydarzenie prezentujące nowe wyzwania branży bioproduktów, którego celem jest przestawienie całego procesu produkcji wyrobów ekologicznych. Podczas targów odbywały się spotkania czołowych wytwórców i dystrybutorów żywności oraz produktów ekologicznych z kupcami, przedstawicielami sieci handlowych, właścicielami sklepów specjalistycznych, reprezentantami hurtowni spożywczych i wielobranżowych.
Wszyscy uczniowie i opiekunowie z zainteresowaniem zwiedzali stoiska oferentów takich jak: BIOLIFE, BOTANIKAFARM, Dary Natury, Ekologiczny Uniwersytet Ludowy, Farma Świętokrzyska, Farmy Roztocza, Las Vegans, Polska Izba Żywności Ekologicznej, Prosto ze Wsi czy Herbapol.Młodzież miała również możliwość uczestniczenia w prezentacjach, warsztatach kulinarnych, degustacjach ekologicznej żywności oraz nawiązaniu kontaktów zawodowych. Niektórzy uczestniczyli również w pomiarach składu masy ciała, prowadzonych przez pracowników naukowych Wyższej Szkoły Inżynierii i Zdrowia w Warszawie.
Zdobyte na targach umiejętności i doświadczenie uczniowie wykorzystają,uczestnicząc w grudniu w kolejnym przedsięwzięciu w naszej szkole, tj. Wojewódzkiej Akcji: „Żyj zdrowo i nie umieraj młodo”, na które już teraz serdecznie zapraszamy uczniów, rodziców, nauczycieli oraz wystawców z zewnątrz.
Zapraszamy do galerii zdjęć.
Autorka tekstu: Agnieszka Dziedzic