W dniu 3 września 2021 r. grupa uczniów kształcących się w zawodzie kucharz, uczestniczyła w XXIV Międzynarodowych Targach Gastronomicznych EUROGASTRO. EUROGASTRO to najważniejsze wydarzenie targowe w Polsce dla sektora HoReCa, które ma ponad dwudziestoletnią tradycję. Udział w Targach był możliwy dzięki pozyskaniu zaproszeń przez pana Michała Pawlaka.
Młodzież z klas: 3kzp, 3kz, 3tz i 2kzp miała okazję uczestniczyć w różnorodnych wydarzeniach i atrakcjach przygotowanych przez wystawców i organizatorów. Podczas Targów uczestnicy zapoznali się z najnowszymi rozwiązaniami adresowanymi do sektora gastronomicznego – wyposażenia, sprzętu i oprogramowania dla gastronomii. Uczniowie mieli także możliwość obserwować pokazy kulinarne prowadzone przez profesjonalnych kucharzy oraz degustować różnego rodzaju potrawy, produkty regionalne i napoje. Dodatkowo, specjalnie dla młodzieży została przygotowana „Strefa Ucznia”, gdzie odbywały się wykłady tematy związane z branżą gastronomiczną. Dzięki bogatej ofercie, każdy z uczniów mógł znaleźć dla siebie coś interesującego.
Wycieczkę zawodową zorganizowali: pani Monika Wójcik i pan Michał Pawlak, którzy również sprawowali opiekę nad młodzieżą w trakcie wyjazdu.
Autor tekstu: Michał Pawlak