Dnia 15 marca 2018 roku w siedzibie Ośrodka przy ul. Wyścigowej 31 odbył się III Wojewódzki Konkurs Wiedzy Gastronomicznej. Temat tegorocznej edycji: Ocena towaroznawcza mleka i przetworów mlecznych oraz ich zastosowanie w produkcji gastronomicznej.

Turniej zorganizowany był pod honorowym patronatem Lubelskiego Kuratora Oświaty, Wojewody Lubelskiego, Uniwersytetu Przyrodniczego – Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii, Ośrodka Rozwoju Edukacji, Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej im. KEN oraz Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Lublinie.
Patronatem medialnym Konkursu był Przegląd Gastronomiczny. Współorganizatorem działania było Biuro ds. Osób Niepełnosprawnych Urzędu Miasta Lublin. Partnerami realizowanego przedsięwzięcia byli również: Restauracja OD KUCHNI oraz MULTI FRIGO – profesjonalne urządzenia gastronomiczne.
Zorganizowane po raz trzeci działanie jest przedsięwzięciem o charakterze zawodowym, skierowanym do uczniów z rożnymi niepełnosprawnościami z województwa lubelskiego.
Odwiedziło nas ponad 50 uczniów z różnych placówek, z czego 30 wzięło udział w zmaganiach konkursowych.

Konkurs swoją obecnością zaszczycili następujący goście:

  • Pani Małgorzata Książek – Januszewska – Inspektor Wydziału Oświaty i Wychowania UrzęduMiasta Lublin
  • Pani Joanna Olszewska – Dyrektor Biura ds. Osób Niepełnosprawnych Urzędu Miasta Lublin
  • Pani Barbara Rzeszutko – Dyrektor Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej im. KEN w Lublinie
  • Pani dr inż. Agnieszka Malik – Pracownik Naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Katedra Biotechnologii, Żywienia Człowieka i Towaroznawstwa Żywności
  • Pani mgr Katarzyna Banach – Pracownik Naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
  • Pani Magdalena Smolińska – Kornas – Kierownik Działu Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia – Wojewódzka Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Lublinie
  • Pani Alicja Sieg– Edukator w zakresie oświaty zdrowotnej i promocji zdrowia –Wojewódzka Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Lublinie
  • Pan Arkadiusz Karwowski – reprezentujący firmę Multi Frigo

Zgodnie z programem, w trakcie Konkursu został przedstawiony wykład „Szklanka mleka pełna zdrowia” mgr Katarzyny Banach. Ponadto mgr Ewa Piotrowska – nauczycielka Ośrodka, dla opiekunów uczniów wygłosiła wykład „Bezpieczeństwo cyfrowe dzieci i młodzieży”. Po wykładach nastąpiła dyskusja i wymiana doświadczeń wśród uczestników.

Komisji konkursowej przewodniczyła Pani dr inż.Agnieszka Malik – pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. W skład komisji konkursowej weszli również: Pan Michał Pawlak – koordynator oraz Pani Anna Jastrzębska, Pani Lucyna Grono i Pan Zbigniew Drzewiecki – losowo wybrani opiekunowie uczniów.

Wyniki III Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego są następujące:

I miejsce – Juchniewicz Przemysław – SOSW dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnych im. Prof. Zofii Sękowskiej w Lublinie
II miejsce – Bachulska Elżbieta – Młodzieżowy Ośrodek Wychowawczy, Podgłębokie
III miejsce – Szczepaniak Piotr – SOSW dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnych im. Prof. Zofii Sękowskiej w Lublinie

Wysoki poziom jaki zaprezentowali uczestnicy, skłonił Komisję Konkursową do przyznania wyróżnień i dodatkowych nagród, które otrzymali:

  • Głos Katarzyna – OSW w Firleju
  • Wójcik Karolina – SOSW w Krasnymstawie
  • Budzyński Kamil – SOSW nr 1 w Lublinie
  • Dynkiewicz Jarosław – SOSW w Krasnymstawie
  • Grzelczak Angelika – SOSW nr 1 w Lublinie
  • Konończuk Roksana – Młodzieżowy Ośrodek Wychowawczy, Podgłębokie
  • Kucia Przemysław – Zespół Szkół Nr 2 w Łukowie
  • Łuczkowski Michał – SOSW nr 1 w Lublinie

Nagrody dla zwycięzców i wyróżnionych uczestników Konkursu ufundowali:

  • Pani Prezes Mirosława Gałan – MULTI FRIGO profesjonalne urządzenia gastronomiczne;
  • Pani Kinga Wesołowska, Redaktor Naczelny – Przegląd Gastronomiczny;
  • Biuro ds. Osób Niepełnosprawnych Urzędu Miasta reprezentowane przez Panią Joannę Olszewską;
  • Dyrektor Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej w Lublinie, Pani mgr Barbara Rzeszutko
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie – Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii, reprezentowany przez Panią dr inż. Agnieszkę Malik;
  • Właściciel restauracji OD KUCHNI – Pan Bartosz Sadowski.

Nagrodami w tegorocznej edycji były: drobny sprzęt elektroniczny i gastronomiczny, roczna prenumerata Przeglądu Gastronomicznego, pięknie ilustrowane albumy kulinarne a także warsztaty kulinarne w lubelskiej restauracji.

Ponadto dzięki naszym sponsorom wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy i drobne podarunki ufundowane przez Panią Prezes Mirosławę Gałan.
Dziękujemy serdecznie wszystkim fundatorom nagród oraz naszym partnerom, dzięki którym po raz kolejny mogliśmy ugościć wszystkich obecnych: Cisowianka, Cukiernia Markiza w Lublinie, piekarniom – Halina oraz M. i B. Rdułtowskie oraz przedsiębiorstwu Introligatornia – Wydawnictwo ARS LIBRI, które wydrukowało przygotowane zaproszenia i dyplomy.

Prawidłową organizację Konkursu zapewnił komitet organizacyjny w składzie: przewodniczący Pani Wicedyrektor Barbara Białkowska, koordynator Pan Michał Pawlak i Pani Monika Grum. Opiekę nad gośćmi sprawowały Panie: Anna Dubielis, Agnieszka Najda, Wanda Tomasik, Ewa Piotrowska oraz Panowie: Dariusz Bielecki, Marek Radkiewicz i Jacek Kudelski.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział. Zapraszamy do udziału w IV edycji – już za rok !

Metryka
Autor tekstu: Monika Grum, Michał Pawlak
Opracowanie red.: Anna Sotirow, Elżbieta Czyżewska
Publikacja: Elżbieta Czyżewska