Charakterystyka zawodu
Kwalifikacje w zawodzie kucharz:
- Sporządzanie potraw i napojów
Miejsca pracy kucharza:
- podmioty gospodarcze zajmujące się prowadzeniem działalności gastronomicznej (bary, szpitale, szkoły, przedszkola, internaty, stołówki)
- restauracje, kawiarnie, hotele,
- zakłady gastronomiczne w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.
Do głównych zadań zawodowych wykonywanych przez kucharza należą wszystkie czynności związane z przygotowywaniem typowych potraw i napojów w różnorodnych zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych.
Niezbędna jest także umiejętność wykonywania czynności związanych z organizacją prac porządkowych, z prawidłowym przechowywaniem i magazynowaniem artykułów spożywczych, surowców, półproduktów i produktów kulinarnych.
Wymagane dokumenty, które należy złożyć w sekretariacie
- Świadectwo ukończenia gimnazjum/szkoły podstawowej
- Orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego
- Podanie (kwestionariusz do pobrania w sekretariacie)
- Orzeczenie o stopniu niepełnosprawności (jeśli uczeń takie posiada)
- Zaświadczenie o wynikach testów gimnazjalnych /egzaminu ósmoklasisty (lub zaświadczenie o zwolnieniu)
- Zaświadczenie lekarza medycyny pracy o braku przeciwwskazań do wykonywania zawodu (skierowanie do pobrania w sekretariacie)
- Kserokopia aktu urodzenia
- Skierowanie do szkoły wydane przez Urząd Miasta Lublin (kwestionariusz do pobrania w sekretariacie)
- Karta zdrowia
- Dwie fotografie
opracowanie:
Barbara Białkowska
Elżbieta Czyżewska