Poziom Polskiej Ramy Kwalifikacji (PRK): TRZECI

Kwalifikacje

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

Główne zadania i czynności zawodowe

Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie kucharz powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:

  1. oceniania jakości produktów;
  2. przechowywania żywności;
  3. obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy;
  4. obsługi sprzętu gastronomicznego;
  5. przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
  6. wydawania dań

Możliwości pracy w zawodzie

Możesz pracować między innymi:

  • w restauracjach;
  • w zakładach gastronomicznych;
  • w hotelach;
  • w kawiarniach, pubach, dyskotekach;
  • w firmach cateringowych;
  • podczas imprez okolicznościowych;
  • we własnej firmie