„Młody kreator sztuki kulinarnej”
Głównym celem zajęć jest rozwijanie zainteresowań kulinarnych i predyspozycji do zawodu oraz zdobywanie i pogłębianie wiedzy z zakresu technologii gastronomicznej poprzez:
- doskonalenie umiejętności sporządzania i ekspedycji potraw i napojów,
- doskonalenie umiejętności przygotowania potraw i prostych dań obiadowych różnymi metodami i technikami,
- doskonalenie umiejętności planowania okolicznościowych jadłospisów,
- kształcenie umiejętności nakrywania stołów do posiłków codziennych i okolicznościowych (dekoracja stołu i poprawne ułożenie zastawy stołowej),
- wdrażanie zasad zdrowego odżywiania się,
- rozwijanie umiejętności wzajemnej współpracy i pomocy,
- kształtowanie umiejętności organizowania stanowiska pracy zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska.
W ramach działania koła gastronomicznego planujemy:
- współpracę z gastronomią lubelską,
- organizowanie i przygotowywanie uczniów do konkursów i olimpiad o tematyce żywieniowej i gastronomicznej,
- uczestnictwo w akcjach przeznaczonych dla młodzieży podejmujących zagadnienia zdrowej żywności i zdrowego stylu życia,
- redagowanie artykułów o tematyce żywieniowej w gazetce szkolnej,
- udział młodzieży w wycieczkach edukacyjnych do restauracji i na targi gastronomiczne.
Zajęcia koła gastronomicznego odbywać się będą w modułach 3-4 godzinnych, raz w miesiącu i według potrzeb uczestników.
Opiekunowie koła gastronomicznego: mgr inż. Michał Pawlak oraz mgr Monika Wójcik.