Dnia 24 maja 2019 roku w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnych im. Prof. Zofii Sękowskiej w Lublinie, w siedzibie przy ul. Wyścigowej 31, odbył się IV Wojewódzki Konkurs Wiedzy Gastronomicznej.

Temat tegorocznej edycji dotyczył oceny towaroznawczej owoców i przetworów owocowych oraz ich zastosowania w produkcji gastronomicznej. Turniej zorganizowany był pod honorowym patronatem Lubelskiego Kuratora Oświaty, Wojewody Lubelskiego, Uniwersytetu Przyrodniczego – Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii, Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej im. KEN oraz Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Lublinie.
Patronem medialnym Konkursu był „Przegląd Gastronomiczny”. Współorganizatorem działania było Biuro ds. Osób Niepełnosprawnych Urzędu Miasta Lublin. Partnerami realizowanego przedsięwzięcia była również po raz kolejny firma MULTIFRIGO – profesjonalne urządzenia gastronomiczne oraz Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne w Lublinie.
Zorganizowany po raz czwarty Konkurs jest przedsięwzięciem o charakterze zawodowym, skierowanym do uczniów z rożnymi niepełnosprawnościami. W zmaganiach konkursowych uczestniczyło 24 uczniów z województwa lubelskiego.

Konkurs swoją obecnością zaszczycili następujący goście:

  • Pani Aleksandra Sępoch – p.o. Dyrektora Wydziału Edukacji Specjalnej i Wspomagania Kuratorium Oświaty w Lublinie
  • Pani Małgorzata Kula – Podinspektor w referacie ds. planowania i realizacji działań Miasta Lublin w zakresie osób niepełnosprawnych
  • Pani Magdalena Smolińska – Kornas – Kierownik Działu Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia – Wojewódzka Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Lublinie
  • Pani Agnieszka Domańska – Mełgieś – Wojewódzka Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Lublinie
  • Pani Barbara Rzeszutko – Dyrektor Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej w Lublinie
  • Pani Monika Maćkiewicz – Inspektor Wydziału Polityki Społecznej Urzędu Wojewódzkiego w Lublinie
  • Pani Paulina Skorek – Pracownik Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
  • Pani Mirosława Gałan – Prezes Zarządu MULTIFRIGO Sp. z o.o. – profesjonalne urządzenia gastronomiczne
  • Pani Aneta Pietryka – przedstawiciel firmy MULTIFRIGO Sp. z o.o. – profesjonalne urządzenia gastronomiczne
  • Pan Arkadiusz Karwowski – przedstawiciel firmy MULTIFRIGO Sp. z o.o. – profesjonalne urządzenia gastronomiczne

Zgodnie z programem zostały przeprowadzone następujące działania:

  • Wykład „Główne zasady prawidłowego odżywiania” – mgr Paulina Skorek, doktorantka Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
  • IV Wojewódzki Konkurs Wiedzy Gastronomicznej – eliminacje pisemne
  • Wykład „Zasady żywienia dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty – wymagania rozporządzenia Ministra Zdrowia” – mgr inż. Agnieszka Domańska – Mełgieś – Wojewódzka Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Lublinie
  • Prezentacja urządzeń gastronomicznych połączona z warsztatami kulinarnymi – siedziba firmy MULTI FRIGO w Lublinie
  • Ogłoszenie wyników i uroczyste zakończenie konkursu, wręczenie nagród i dyplomów.

Komisji konkursowej przewodniczyła Pani Paulina Skorek – pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. W skład komisji konkursowej weszli także: Pan Arkadiusz Karwowski – przedstawiciel firmy MULTIFRIGO, Pani Magdalena Smolińska – Kornas, Pani Agnieszka Domańska – Mełgieś z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie, Pani Anna Wójtowicz – ZS nr 1 w Świdniku, Pan Michał Pawlak – koordynator Konkursu.

Nagrody dla zwycięzców i wyróżnionych uczestników Konkursu ufundowali:

  • Pani Prezes Mirosława Gałan – MULTIFRIGO profesjonalne urządzenia gastronomiczne;
  • Pani Kinga Wesołowska, Redaktor Naczelny „Przeglądu Gastronomicznego”;
  • Pani Irmina Nikiel – Lubelski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny – Wojewódzka Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Lublinie;
  • Pani mgr Barbara Rzeszutko – Dyrektor Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej w Lublinie;
  • Pani Joanna Olszewska – Dyrektor Biura ds. Osób Niepełnosprawnych Urzędu Miasta Lublin;
  • Pan Michał Pawlak – nauczyciel przedmiotów zawodowych – SOSW im. Prof. Zofii Sękowskiej w Lublinie.

Nagrodami w tegorocznej edycji były: drobny sprzęt gastronomiczny, roczna prenumerata „Przeglądu Gastronomicznego” oraz pięknie ilustrowane albumy kulinarne.
Ponadto dzięki naszym sponsorom wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy i drobne podarunki ufundowane przez Panią Prezes Mirosławę Gałan.
Dziękujemy serdecznie wszystkim fundatorom nagród oraz naszym partnerom, dzięki którym po raz kolejny mogliśmy ugościć wszystkich obecnych: Cukierni „Markiza” w Lublinie, piekarni „Halina” oraz Panu Prezesowi Tomaszowi Fularze z Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacyjnego, które zapewniło przewóz uczestników na warsztaty kulinarne, przeprowadzone przez Pana Grzegorza Barwińskiego w siedzibie firmy MULTIFRIGO.

Wyniki IV Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego są następujące:

I miejsce – Piotr Szczepaniak – SOSW im. Prof. Zofii Sękowskiej w Lublinie
II miejsce – Karolina Ćwikła – SOSW nr 1 w Lublinie
III miejsce – Dawid Kuśmirek – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 4 z Oddziałami Integracyjnymi w Zamościu

Wyróżnienie – Katarzyna Głos – OSW w Firleju.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział. Zapraszamy do udziału w V edycji – już za rok !

Metryka
Autor tekstu: Michał Pawlak, Monika Grum
Opracowanie red.: Anna Sotirow, Elżbieta Czyżewska
Publikacja: Elżbieta Czyżewska