W ramach konkursu zorganizowanego, przez Samorząd Szkolny – „Klasa Gospodarzem Szkoły”, klasa 3kz przygotowała dwa przedsięwzięcia:
- Warsztaty tworzenia ozdób świątecznych systemem modułowym, które 8 grudnia 2021 roku poprowadziła uczennica klasy 3kz Daria Wolińska. Warsztaty odbyły się w formie on-line poprzez aplikację Teams. Mogli wziąć w nich udział wszyscy uczniowie i nauczyciele naszego Ośrodka.
- Wyroby z ciasta piernikowego na choinkę szkolną.
Uczniowie klasy 3kz wykonywali wyroby z ciasta piernikowego – dekoracyjne pierniczki na choinkę. Produkty zdobione były białym lukrem oraz perełkami spożywczymi.
Swoje prace młodzież zawiesiła 10 grudnia 2021 roku na choince znajdującej się na parterze – zapach pierników czuć w powietrzu !!! Sprawdź sam!!!
Przygotowanie tak świątecznych wyrobów to nie lada wyzwanie, ale również wspaniała zabawa w ramach oczekiwania na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia.
Zajęcia zostały przeprowadzone, w ramach koła gastronomicznego, pod kierunkiem wychowawczyni klasy 3kz Pani Moniki Wójcik – nauczyciela przedmiotów zawodowych gastronomicznych.
Jeśli jesteś „łasuchem”, lubisz piec i dekorować, poniżej znajdziesz recepturę na PIERNICZKI, które możesz wykonać w domu z rodzicem/opiekunem.
PIERNICZKI NA CHOINKĘ
Normatyw surowcowy:
50 dag miodu
30 dag cukru pudru
20 dag masła lub margaryny
1 kg mąki
3 łyżeczki sody
1 op. przyprawy do pierników
2 łyżeczki kakao
2 jaja
5 łyżek mleka
torebka cukru waniliowego
szczypta soli
Sposób wykonania:
W rondlu, na małym ogniu rozpuścić miód. Chwilę pogotować. Zamieszać, dodać cukier i pokrojoną na kawałki margarynę/masło. Mieszać, aż cukier całkiem się rozpuści. Wystudzić. Dodać mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody, sól i przyprawę do pierników. Następnie wbić jaja i wlać mleko. Zagnieść ciasto, owinąć folią aluminiową i włożyć na całą noc do lodówki.
Rozwałkować na grubość około 3 mm i wykrawać ciasteczka
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Jeżeli planujesz swoje ciasteczka zawiesić na choince – przed pieczeniem, za pomocą słomki do napojów wytnij w nich otwór na sznurek lub tasiemkę.
Piec 12-15 minut w temp. 200ºC.
LUKIER DO DEKORACJI
Normatyw surowcowy:
2 białka
50 dag cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
Sposób wykonania:
Ubić białka. Ciągle ubijając dawać powoli cukier puder i sok z cytryny. Ustalić konsystencje.
Dekorować pierniczki np. za pomocą pędzelka.
autor tekstu: Monika Wójcik