Uczniowie Szkoły Branżowej Kucharz z klas: 1kz, 2tzp i 2kzp uczestniczyli w V edycji warsztatów Lubelskiej Akademii Artystycznej „Kucharz z Pasją”.
Tematyką wiodącą było dekorowanie tortów w stylu angielskim.Uczestnicy wykorzystali wiedzę i umiejętności zdobyte wcześniej podczas zajęć praktycznych, które odbyły się w cukierni w Dworku Jabłonna.
Dekorowanie w stylu angielskim polega na użyciu plastycznego lukru lub marcepanu, wyglądem przypominającego modelinę, jednak z tą różnicą, że jest jadalny. Można z niego zrobić różnego rodzaju figurki, kwiaty, listki, wstążki, itp.w celu ozdobienia tortu, ciasta czy muffinek.
Uczniowie z klas: 2tzp i 2 kzp w czasie warsztatów wykonywali dekoracje tortów o tematyce wiosennej, zaś klasa 1 kz ozdobiła tort elementami promującymi zawód kucharza.
Słodkie wyroby zostały wyeksponowane na wystawie szkolnej podczas dnia otwartego szkoły i wzbudziły duże zainteresowanie odwiedzających.
Zajęcia zostały zorganizowane i prowadzone przez nauczycieli przedmiotów gastronomicznych: panią Agnieszkę Dziedzic i Katarzynę Prościńską.
Zapraszamy do galerii zdjęć …
Autor tekstu: Agnieszka Dziedzic